23 / 04 / 2024

Tapuda gabari ne demek?

Tapuda gabari ne demek?

Emsal gabari, bilindiği üzere bir arsa üzerinde nasıl ve hangi boyutlarda inşaatın yapılacağına ilişkin değerleri söylüyor. Peki tapuda gabari ne demek? Tapuda gabari nasıl hesaplanır?



Tapuda gabari ne demek?

Emsal gabari, bilindiği üzere bir arsa üzerinde nasıl ve hangi boyutlarda inşaatın yapılacağına ilişkin değerleri veriyor. Peki tapuda gabari ne demek? Tapuda gabari nasıl hesaplanır?


Gabari, mimaride yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği ifade ediyor. Ayrıca, kimi eşyaya verilmesi gereken boyutları, yan görünüşü çizmeye, hazırlamaya ya da denetlemeye yarayan örnekler için de kullanılıyor.


Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. Arsa gabari ölçüleri, arsa üzerinde yapılacak binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor.


Tapuda gabari hesabı..

Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. 


Örnek: 

Elinizde 1.000 metrekarelik bir arsanızın olduğunu ve sizin bu arsa üzerine apartman yapmak istediğinizi düşünelim. 


Söz konusu arsanın emsal değeri de 1.5 olursa ikisinin çarpımı yani toplamları bin 500 metrekareyi geçmeyecek kadar daire yapabiliyorsunuz. 


Arsa emsal gabari nedir?


Geri Dön