25 / 04 / 2024

Tapuda hangi belgeler gereklidir?

Tapuda hangi belgeler gereklidir?

Bir gayrimenkul alım-satım işleminiz var. Ancak tapuda hangi belgelerin istendiğini bilmiyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz. Tapuda hangi belgeler gereklidir, ayrıntıları...



Tapuda hangi belgeler gereklidir?

Herhangi bir gayrimenkul alım-satım işleminizin sorunsuz gerçekleşmesi için istenen evrakların eksiksiz olması gerekiyor. Peki tapuda hangi belgeler gereklidir?


Tapuda istenen belgeler:

-Belediye Rayiç Bedeli Belgesi;

Her iki tarafın beraber gitme zorunluluğu olmamakla birlikte tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurulur. Alınan belediye rayiç bedeli belgesi, alım-satım işleminin yapılacağı gün tapuya verilecektir.


-Vergi Borcu Yoktur Yazısı;

Geçmiş döneme ait vergi borcunun olmadığını gösteren bu belge, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınır. Borcun söz konusu olduğu durumlarda, gayrimenkul sahibine bu durum iletilmeli; borcun kapatılması talep edilmelidir. Diğer bir alternatif çözüm ise, pazarlıkla anlaşılan son fiyat ne ise bu fiyat üzerinden karşılıklı anlaşma sağlanarak son fiyat belirlenebilir.


-Tapu Aslı veya Fotokopisi;

Alım-satım işleminin gerçekleşeceği gün, önceden ilgili gayrimenkul tapusunun aslı veya fotokopisi hazırlanmalıdır.


-Vekaletname;

Alım-satım işlemi emlakçı veya yetkili kılınan bir başka kişi tarafından gerçekleşecek ise, kişiye vekaletname verilmelidir. Aksi takdirde işlemleri alıcı ve satıcı adına yürütemez.


-Deprem Sigortası (DASK);

DASK'ın yapılmadığı gayrimenkulün alım-satım işlemi yapılamıyor. Bu nedenle alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını yaptırmalıdır.


-Satıcıdan İstenen Belgeler;

* 1 adet fotoğraf

* Nüfus Cüzdanı

* Tapu aslı veya fotokopisi

* Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname


-Alıcıdan İstenen Belgeler;

* 2 adet fotoğraf

* Nüfus Cüzdanı

* Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön