19 / 04 / 2024

Tapuda hisse devri masrafı!

Tapuda hisse devri masrafı!

Hisseli tapu sahipleri, hisselerinin devrini gerçekleştirebiliyor. Devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. İşte, tapuda hisse devri masrafı!



Tapuda hisse devri masrafı!

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi belge olarak karşımıza çıkıyor.  Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.


Ancak bu konuda dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği hususu oluyor.


Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge oluyor.  Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. 


Hisseli tapu sahipleri, hisselerinin devrini gerçekleştirebiliyor. Hisseli tapuların devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor.  


Devir işlemi, bir kimseye bağış yolu ile yapılabileceği gibi satış yolu ile de yapılıyor. Hisseli tapu devir işlemlerinde bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. 


Hisseli tapu devri masrafları!

Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için  82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.


Paydaşın ölümü halinde ortaklık nasıl giderilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön