28 / 03 / 2024

Tapuda hisse devri masrafları 2015!

Tapuda hisse devri masrafları 2015!

Hisseli tapularda devir işlemleri gerçekleşebiliyor. Hisse devrinde, eğer devir yapılacak kişi bir başka hissedarsa, diğer paydaşların önalım hakkı olmuyor. İşte, tapuda hisse devri masrafları 2015!



Tapuda hisse devri masrafları 2015!

Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Bu tür tapularda hissedarların isimleri açıkça belirtiliyor ancak emlak üzerinde hisseler belirtilmiyor. 


Hissedarlar bu konuda kendi aralarında anlaşarak rıza i taksim sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyebiliyor. 


Hisseli tapularda devir işlemleri gerçekleşebiliyor. . Hisse devrinde, eğer devir yapılacak kişi bir başka hissedarsa, diğer paydaşların önalım hakkı olmuyor. 


Tapuda hisse devri masrafları ...

Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için  82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.


Hisse devri için gerekenler... 

- Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınmış belge.

- Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Hisseli tapu satışı için gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön