19 / 04 / 2024

Tapuda intikal masrafları 2014!

Tapuda intikal masrafları 2014!

Bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı taşınmaz mallar yasal mirasçılarına kalıyor. Yasal mirasçılarının söz konusu malların intikal işlemini yapması gerekiyor. İşte tapuda intikal masrafları 2014..



Tapuda intikal masrafları 2014!

Bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı taşınmaz mallar yasal mirasçılarına kalıyor. Yasal mirasçılarının söz konusu malların intikal işlemini yapması gerekiyor. Tapuda intikal işlemi, iştirak halinde yapılabileceği gibi, müşterek mülkiyet halinde de yapılabiliyor. Tapuda intikal masrafları da yapılan işleme göre değişkenlik gösteriyot:


İştirak halinde tapuda intikal işlemi:

Mirasçılar adına iştirak halinde intikalen tescil için tüm mirasçıların istemine gerek olmayıp, bir tek mirasçı da iştirak halinde intikal işlemini yaptırabilir. 


Tapu sicil müdürlüğü veraset senedinde tereddüt ederse ayrıca murisin kayıtlı olduğu nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği isteyebilir. 


Mirasın intikali bedelsiz edinim şekli olduğundan, intikalin tescilinden sonra veraset ve intikal vergisinin tahakkuk ve tahsil edilebilmesini temin için tapu sicil müdürlüğünce işlem tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde durumun vergi dairesine ihbar edilmesi ve ilişik kesme belgesi getirilmedikçe taşınmazın veya hissenin devrinin yapılmaması ve ayni hak tesis edilmemesi gerekir.


Gerekli olan belgeler: 

- İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malların ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı,


- İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu,


- İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise ayrıca temsile ilişkin belge,


- Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı. 


- Medeni Kanunun yürürlük tarihi olan 4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde murise ait veraset ilamı veya belgesinin aslı veya mahkeme veya noterce onaylı örneği 


- Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde) mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmuhaber veya mahkemeden alınmış veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği, 


- Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası aranır.


İştirak halinde tapuda intikal masrafları 2014:

492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 3. Pozisyonuna göre; İntikale konu olan taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden az olmamak üzere) ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden Binde 9 oranında tapu harcı tahsil edilir. 


Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir. Döner Sermaye ücreti her yevmiye için bir adet tahsil edilir. İntikal eden taşınmaz sayısının önemi yoktur 


Her bir taşınmaz mal için Eğitim Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi tahsil edilir. 


Müşterek mülkiyet halinde tapuda intikal işlemi..

Mahkemeden alınmış veraset belgesi ile belirlenen malikin, bu belgede gösterilen mirasçılarının adına hissedarlık esasına göre kanuni payları oranında intikali işlemine deniyor.


Mirasın doğrudan doğruya paylı mülkiyet esasına göre tescili için tüm mirasçıların veya yetkili vekillerinin iştirak halini bozduklarına dair istemi olması veya bu yönde bir mahkeme kararı getirilmesi gerekir. 


Bunun yanında veraset senedinde açıkça iştirak halinin bozularak müşterek mülkiyet veya hissedarlık esasına geçildiği yazılı ise tek mirasçının istemi ile doğrudan müşterek mülkiyet esasına göre intikal yapılabilir. Ayrıca veraset ve intikal vergisinin tahakkuk ve tahsili için işlemden sonra en geç 15 gün içinde vergi dairesine ihbarda bulunulur.


Gerekli olan belgeler: 

- İntikali istenen taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılarının sözlü beyanı,

- Veraset belgesinde 

hali çözülerek paylar belirlenmişse bir mirasçının, belirlenmemişse tüm mirasçıların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları.

- Tüm mirasçıların intikali istenen taşınmaz malların sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.

- İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise, ayrıca temsile ilişkin belge,

- Medeni Kanunun yürürlük tarihi olan 4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde murise ait veraset belgesinin aslı veya mahkeme veya noterce onaylı örneği 

- Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde) mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmuhaber veya mahkemeden alınmış veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği, 

- Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası aranır.


Müşterek mülkiyet halinde tapuda intikal masrafları:

492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 3. Pozisyonuna göre; İntikale konu olan taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden az olmamak üzere) ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, Binde 9 oranında tapu harcı tahsil edilir. 


Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir. Döner Sermaye ücreti her yevmiye için bir adet tahsil edilir. İntikal eden taşınmaz sayısının önemi yoktur 


Her bir taşınmaz mal için Eğitim Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi tahsil edilir.


Miras vergisi oranları 2014!



Geri Dön