18 / 04 / 2024

Tapuda kayıtlı olmayan arazinin kullanan kişiye tescili bozulur mu?

Tapuda kayıtlı olmayan arazinin kullanan kişiye tescili bozulur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu tapuda kayıtlı olmayan arazinin kendi adına tescili hakkındaki soruyu yanıtladı. İşte o yazı...



Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu Tapuda kayıtlı olmayan arazinin kendi adına tescili hakkındaki soruyu yanıtladı. İşte o yazı...


Ben Kocaeli'nde oturan biriyim. Bizim arazimizin yanında konumu taşlık-çalılık olan bir alan vardı. Bu yeri almak için tespit yaptırdık ve 20 yıldır bu yeri kullandığımızı ispatladık. Mahkeme adımıza tescile karar verdi. Şimdi dosya bir yıldır Yargıtay'da. Bu karar bozulur mu? Daha ne kadar bekleriz? 



Şimdi okuyucumun iki sorusu var ama iki sorusuna da ben yanıt veremem, zira: Karar bozulur mu? Bilmem ki dava sırasında neler incelendi? 


Dosyada eksik var mı? Karar bizim Medeni Kanunumuzun 713 üncü maddesine uygun mu? 

Peki Yargıtay'dan ne zaman döner? 


Bilmem ki Yargıtay'ın iş yükü içinde ne zaman incelenir? Ancak bir gerçek var ki gideli bir yıl olmuş gelmemiş. Bu normal. Bir yıl yadırganacak bir süre değil. 


Ancak okuyucuma yardımı da eksik etmeyeceğim, konusu hakkında bir açıklama yapayım. 

Hukukumuzda olağanüstü zamanaşımı ile iktisap olarak isimlenen bir iktisap tarzı var. Bunun şartlan var. 


Şartlan kanunda şöyle belirlenmiş: "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak 20 yıl süre ile ve malik sıfatı ile zilyetliğinde bulunduran kişi (yani kullanan kişi), o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir. 


Aynı koşullar altında maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya 20 yıl önce ölmüş ya da hakkında gaiplik karan verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." Durum bu. Bu şartlar sağlanmışsa karar neden onanmasın? 


Posta/Tamer Heper


Geri Dön