18 / 04 / 2024

Tapuda ne kadar masraf çıkar?

Tapuda ne kadar masraf çıkar?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleşen alım satım işlemleri için hem alıcının hem satıcının tapu satış harcı ödemesi gerekiyor. Bu harç oranı her yıl yeniden belirleniyor. Peki, tapuda ne kadar masraf çıkar?



Tapuda ne kadar masraf çıkar?

Tapu dairelerinde gerçekleştirilen gayrimenkul alım satım işlemlerinde, tapu müdürlüğünde verilen hizmetin karşılığında belli oranda bir bedel ödenmesi gerekiyor. Gayrimenkul tapusu için ödenmesi gereken bedel, her sene yeniden belirleniyor. 


Tapu masrafları, hem alıcıdan hemde satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Gayrimenkul tapu masrafları hesap edilecek oran binde 20 üzerinden hesaplanıyor. Tapu alım satım harcı ödemeleri tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara yapılıyor. Tapu alım satım harcı ödemelerinin nereye yapılacağı ile ilgili bilgi, tapu müdürlüğünden gelen bilgilendirme mesajında belirtiliyor.


Satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla  Emlak  alım satım tapu harcının da eksik ödenmesi durumlarında; tespitinin yapılması halinde 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.


Tapu harcınızın eksik yatırılması halinde cezalı duruma düşmemek için, vergi dairelerine gidip harcınızı eksik yatırdığınızı, ödenmeyen kısmı da ödemek istediğinizi tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirebiliyorsunuz.


Tapuda ne kadar masraf çıkar?

Satışa konu olan gayrimenkul değerinin 300 bin TL olduğunu farz edelim.

Tapu masrafı oranı ; binde 20 olduğuna göre,

Tapu için ödenmesi gereken masraf ise 6 bin TL olarak hesaplanıyor.


Tapu nasıl bölünür?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön