24 / 04 / 2024

Tapuda ödenen harç bedelleri 2015!

Tapuda ödenen harç bedelleri 2015!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre tapu alım satım işlemleri için de belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. İşte tapuda ödenen harç bedelleri 2015..



Tapuda ödenen harç bedelleri 2015!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Buna göre tapu alım satım işlemleri için de belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor.


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Harç ödemesi,  işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine yapılıyor.


Ayrıca, Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor ve e tahsilat uygulaması ile de ödeme yaılabiliyor. Peki, tapuda ödenen harç bedelleri 2015 ne kadar?


Tapuda ödenen harç..

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. 


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. 


Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir.


Tapuda ödenen döner sermaye bedeli..

2015 yılı Yeniden değerleme oranlarına göre; 82,50 TL olan Döner Sermaye Hizmet Bedeli ve 11,00 TL olan İlave Hizmet Bedeli ödeniyor. Bu bedel tapu harcı gibi hem alıcı hem satıcı tarafından değil, yalnız alıcı tarafından ödeniyor.


Satıcı adına ödenen tapu harcının iadesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön