29 / 03 / 2024

Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi!

Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi!

Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi bir malın devri karşılığında bir kimsenin ölünceye kadar bakılmasını gerektiren hallerde yapılıyor. Bu işlem devir yapan kişinin ölene kadar bakılıp, beslenip, korunması karşılığında yapılan bir işlemdir...




Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi!


Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi bir malın devri karşılığında bir kimsenin ölünceye kadar bakılmasını gerektiren bir akittir. Bakılacak kimse kendisini ölünceye kadar bakıp beslemek, görüp gözetmek kaydı ile gayrimenkulünü bakım borçlusuna devretmekte, bakım borçlusu da ölünceye kadar bakıp beslemek yükümlülüğü altına girmektedir. Birbirlerine kanunen bakmakla yükümlü olanlar arasında yapılan akitler gerçeğe uymadığında geçersizdir.


Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi için izlenecek yol şöyle anlatılıyor:


İstenen Belge ve Bilgiler!


Akit Tapu Sicil Müdürlüğünce Yapılacaksa;

- Temlik edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,

- Bakım alacaklısı, bakım borçlusu veya yetkili temsilcilerinin ve iki tanığın fotoğraflı nüfüs cüzdanları veya pasaportları,

- Bakım alacaklısının bir, bakım borçlusunun iki adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,


Akit Noter veya Sulh Hakimliğinde Yapılmış İse;

- Kanuni şekline uygun olarak düzenlenmiş sözleşmenin aslı veya onaylı örnegi,

- Sözleşmede bakım borçlusuna, taşınmaz malın adına tescilini isteme yetkisi verilmişse, borçlunun yazılı istemi yeterlidir. - Sözleşmede bu yetki verilmemişse tescil için bakım alacaklısının (taşınmazı temlik edenin) istemi veya mahkeme kararı,

- Bakım borçlusunun bir adet son alt ay içinde çekilmiş 6 x 4cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı.


İşlemin Mali Yönü!


- Taşınmaz malların ölünceye kadar bakma akdine dayanarak devir ve iktisabında, taşınmaz malın genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usül Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden, bakım borçlusu ve bakım alacaklısından ayrı ayrı binde 10 oranında tapu harcı tahsil edilir.

- Ayrıca, Kanuni İpotek Tesisi talebinde bulunulur ise; teminat gösterilecek miktar üzerinden binde 2,4 oranında harç tahsil edilir.

- Taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ve vakıf taviz ilişiği kestirilir.

- Döner Sermaye İşletmesince belirtilen tarifeye göre ücret ve Eğitim Katkı Payı tahsil ettirilir.


Ölünceye kadar bakma akdi ile her iki tarafta borç altına girmektedir. Sözleşmenin yapılması ile gayrimenkul bakım borçlusuna geçer ve bakım borçlusu gayrimenkulün tasarruf haklarını elde eder.


Kanun bu yüzden bakım alacaklısına temlik ettiği gayrimenkulün üzerindeki kanuni ipotek hakkını tanımıştır. Gayrimenkulün devrinden itibaren üç ay içinde Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat ile bu hak kullanılabilir.


Taraflar arasında düzenlenen sözleşmede temlik olunan gayrimenkul bakım alacaklısına ait olabileceği gibi üçüncü bir kişiye de ait olabilir.


Bakılacak kimse kendisinin bakılmadığını iddia ederse yapılan akdin zamanla bazı nedenlerle çekilmez hale gelmesi durumunda,


- Bakım alacaklısının ölmesi durumunda (B.K.517) ölümünün vuku bulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde taraflar akdin feshi için dava açabilirler. Açılan bu dava ile bakım alacaklısı temlik ettiği gayrimenkulü geri alamazsa bile ömür boyu geçimini sağlayacak bir gelirin kendisine verilmesini sağlayabilir.


Ölünceye kadar bakma akdi ile ilgili Tapu Sicil Müdürlüklerinde düzenlenen resmi senedin özel bir şekli vardır. Bu şekil şartlarına uyulması gerekmektedir; vasiyet şeklinde yapılmayan sözleşme geçersizdir. Bu sözleşmeyi yapan tarafların reşit ve mümeyyiz olması gerekmektedir.


Yaşlılık nedeniyle haciz altına alınmış kimseler ile vesayet altındaki kimselerin ÖKBA bakılacak taraf olarak sözleşme yapmaları kanuni temsilcileri vasıtası ile mümkündür.



Tapu hisse devri!
Tapu hisse devri için gerekli evraklar!
Tapu senedi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön