29 / 03 / 2024

Tapuda satış bedeli nedir?

Tapuda satış bedeli nedir?

Arazi, arsa, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Peki tapuda satış bedeli nedir? Satış bedeli olduğundan az gösterilirse ne olur?



Tapuda satış bedeli nedir?

Arazi, arsa, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Taşınmaz malın alıcı ve satıcısı arasında yapılan anlaşma sonucunda yapılan satış ücreti; tapu satış bedeli olarak tanımlanıyor.


Bilindiği üzere tapu devri için ödenmesi gereken harçlar, tapu satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Satış bedeli ne kadar yüksek oldukça, tapu için ödenecek harç bedeli de yükseliyor. Bunun bilince olup, durumu kendi lehine bir şekilde yöneltmek isteyen kimi alıcı ve satıcılar satış bedelini olduğundan daha az göstererek, daha az harç ödüyor.


Ancak bu durum Maliye tarafından farkedildiği takdirde, ilgililerine yüklü miktarda para cezası kesiliyor. Bu tür bir yaptırımla karşılaşmamak adına tapu satış bedelini, gerçek satış bedeli üzerinden göstermek gerekiyor.


Aksi takdirde karşılaşılacak cezalar ve önlemleri şu şekilde sıralanıyor:


Tapuda satış bedelinin az gösterildiği durumunun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde aradaki farka isabet eden harç cezalı olarak (%25 vergi ziyaı cezası) tahsil ediliyor.


Tapuda satış bedelini az gösterme cezasına maruz kalmamak için eksik yatırılan tapu harcının Maliye tarafından fark edilmeden; pişmanlık dilekçesi vererek farkın ödenmesi gerekiyor.


Eksik tapu harcı cezası ödememek için verilecek pişmanlık cezası, harcın ödendiği vergi dairesine veriliyor. Vergi dairesine yapılan başvuru ile tapu harcının eksik ödendiği, geri kalan ücretin de ödenmek istendiği belirtilebiliyor.


Rayiç bedel üzerinden satış göstermek ceza gerektirir mi?



Geri Dön