26 / 04 / 2024

Tapuda satış harcı 2017!

Tapuda satış harcı 2017!

Mesken, işyeri ve arsa ile arazi gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Peki, tapuda satış harcı 2017 ne kadar?



Mesken, işyeri ve arsa ile arazi gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Sözleşme ile yapılan satışların geçerli olabilmesi için noterde düzenlenmiş olması gerekiyor. Ancak sözleşme kesin devir olmuyor. Bu nedenle sözleşme akabinde tapunun durumunda göre tapu dairesinde de satış işleminin gerçekleşmiş olması gerekiyor.


Aksi durumda tapuda yapılmayan satış işlemleri geçerli olmuyor. Taşınmazın bir başkası adına tescil edilmesi için tarafların öncelikle randevu almış olması ve gerekli belgeleri temin etmiş olması gerekiyor. Ayrıca tapuda satış harcı ödeniyor. Bu harcı alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor.


Peki, tapuda satış harcı 2017 ne kadar?


Tapu satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.


Tapu satış harcının yanı sıra tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor. 2017 yılında bu masraf 90,50 TL olarak tahsil ediliyor.


Kimi alıcı ve satıcılar, daha düşük tapu harcı ödemek için satış bedelini olduğundan daha düşük beyan edebiliyor. Ancak bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek tahsil edilir. Bu bedel hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Bina iskan harcı 2017!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön