23 / 04 / 2024

Tapuda tevhid nasıl yapılır?

Tapuda tevhid nasıl yapılır?

Tapuda tevhid işlemi ile birden çok taşınmaz mal birleştirilebiliyor. Tevhid ile gayrimenkuller üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçmiş oluyor. Peki, tapuda tevhid nasıl yapılır?



Tapuda tevhid nasıl yapılır?

Tapuda tevhid işlemi ile birden çok taşınmaz mal birleştirilebiliyor. Tevhid işlemi ile gayrimenkuller üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçmiş oluyor. 


Tevhit işlemi kapsamında birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması zorunlu tutuluyor. Peki, tapuda tevhid nasıl yapılır?


Tevhid işleminin gerçekleştirilebilmesi için; Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı gerekiyor.


Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporunun yanı sıra, birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesinin de temin edilmesi gerekiyor.


Ayrıca taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. 


Tapuda tevhid harcı..

Tapuda tevhid harcı, her sene yeniden belirleniyor. 2014 yılı tapu ve kadastro harç oranlarına göre;  İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38) oranında harç tahsil ediliyor.



Tarlada ifraz şartları nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön