25 / 04 / 2024

Tapuda tevhit şartları!

Tapuda tevhit şartları!

Aynı mal sahibine veya sahiplerine ait birden fazla taşınmazların yeni bir numara altında birleşme işlemine tapu tevhit işlemi deniyor. Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için bazı şartlara uyması gerekiyor. Peki, tapuda tevhit şartları neler?



Tapuda tevhit şartları!

Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için ilk olarak tapu kadastro müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Tapu tevhit işlemi çok parselde yer alan taşınmazların tek parsel üzerinde birleştirilmesi işlemi olarak biliniyor. Tapu tevhid işlemi aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor.


Tapu tevhit işlemi kapsamında birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekli oluyor. 


Tapu tevhit işlemini zıddı bir ifraz işlemi olarak tanımlamak da mümkün oluyor. Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için tapu kadastro müdürlüğü tarafından istenen belgelerin temin edilmesi ve birleştirme işlemleri için verilen hizmet karşılığında söz konusu gayrimenkuller için kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı binde 11,38 oranında hacın ödenmesi gerekiyor. Bütün bu işlemlerin gerçekleşebilmesi için taşınmazların bazı şartlara uyması gerekiyor. Peki, Tapuda tevhit şartları neler?


Tapuda tevhit şartları!

* Tevhid işlemi yapılacak gayrimenkullerin bitişik olması gerekiyor.

* Üzerinde rehin (ipotek, haciz) gibi tasarrufu kısıtlayan engellerin olmaması gerekiyor. 

* Tasarrufu kısıtlayan engeller var ise hak sahiplerinin  muvafakatı gerekiyor.

* Tevhid işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare  kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor.


Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön