27 / 04 / 2024

Tapunun yarısı nasıl devredilir?

Tapunun yarısı nasıl devredilir?

Size ait bir tapunu yarısını eşinizin veya bir başkasının üstüne yapmaya karar verdiğinizi düşünelim. "Tapunun yarısını nasıl devredebilirim?" diyorsanız, işte tapu devir işlemleri bu haberde...



Tapunun yarısını nasıl devredebilirim?

Size ait bir tapunu yarısını eşinizin veya bir başkasının üstüne yapmaya karar verdiğinizi düşünelim. Bu durumda tapu dairesinde iki farklı seçenek karşınıza çıkacak. Bunlar: Tapuda satış yapmak veya tapuyu hibe etmek.


1. Tapunun yarısının hibe edilmesi..

Tapunun hibe edilmesi, para alınmadan tapu devrinin yapıldığını gösteriyor. Bu durumda, ivazsız (bedelsiz) bir mal intikal etmiş olduğundan, eşinizin Veraset ve İntikal Vergisi ödemesi söz konusu. Tapu bağışlanan kişinin, tapu tarihinden itibaren bir ay içinde, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.


Devredeceğiniz daire hissesine isabet eden Emlak Vergisi değerinin 160 bin liraya kadar olan kısmı üstünden yüzde 5, sonraki 350 bin lira için yüzde 7.5 oranında hesaplanacak Veraset ve İntikal Vergisini, her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere 3 yılda 6 eşit taksitte ödeniyor.


Tapunun bağışlanması durumunda istenen belgeler:

Hibe, herhangi bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine deniyor. 


Tapuda hibe için gerekli belgeler:

*Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi


*Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,


*Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.


*Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.


*Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.

 

Tapuda hibe harcı

Hibe edilen taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 59,4 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.


2. Tapunun yarısının satılması..

Tapu satışında ise dairenizin yarı hissesini satarsanız Veraset ve İntikal Vergisi olmaz. Bu işlemde Emlak Vergisi değerinden az olmamak üzere satış değeri üstünden binde 20 oranında taraflardan ayrı ayrı harç ödemesi isteniyor.


Tapunun satışı durumunda istenen belgeler:

Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 

*6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, 

*Nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, 

*Temiz belgesi.


Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 

*6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, 

*Nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekiyor.


Tapuda satış işlemleri nasıl yapılır?
Tapuda hibe işlemleri nasıl yapılır?



Geri Dön