16 / 04 / 2024

Tapusu alınmayan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapusu alınmayan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkuller için ödenen emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Peki, inşaatı devam eden bir yapıdan daire alındıysa ne olacak? Tapusu alınmayan evin emlak vergisi nasıl ödenir?



Tapusu alınmayan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Her sene gayrimenkuller için ödenen emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Peki, taşınmazın tapusu yoksa ne olur? Tapusu alınmayan evin emlak vergisi nasıl ödenir?


Tapusu alınmayan evin emlak vergisinin nasıl ve kim tarafından ödeneceği taşınmazın kat irtifak tapusuna sahip olma ya da hiç tapuya sahip olmama durumlarına göre değişkenlik gösteriyor.



Kat irtifaklı arsa tapusu varsa..

İnşaatı devam eden bir binadan daire alanlar “bina vergisi” değil “arsa vergisi” ödüyor. Buna göre, kat irtifaklı tapu için ilgili belediyeye, tapuyu aldığı yılın sonuna kadar, emlak vergisi bildiriminde bulunulması gerekiyor

 

Alıcı, vergiyi bir sonraki sene ve takip eden diğer seneler mülkiyet alınana kadar “arsa vergisi” olarak ödemek ile mükellef oluyor. 


Hiç tapu yoksa..

İnşaat devam ederken ev alınması ancak arsa tapusu verilmemesi halinde emlak vergisinden inşaat firması sorumlu oluyor.


Ancak inşaat firması, üzerine inşaat yaptığı arsayı, daire karşılığında yapıyor olabiliyor. Bu durumda ise, tapu arsa sahibi üzerinde ise yani inşaat firmasına devri yapılmamışsa, emlak vergisini arsa sahibi ödemek ile mükellef oluyor.



Yeni inşaat emlak vergisi uygulaması nasıl?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön