25 / 04 / 2024

Tapusuz ev kiraya verilir mi?

Tapusuz ev kiraya verilir mi?

Kira sözleşmesi yaparken, aynı zamanda kiracı ve kiraya veren bazı hak ve sorumlulukları da üstlenmiş oluyor. Peki, tapusuz ev kiraya verilir mi? İşte tapusuz evin kiralanması esasları...



Tapusuz ev kiraya verilir mi?

Kira sözleşmesi ile;  kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.


Kira sözleşmesi yaparken, aynı zamanda kiracı ve kiraya veren bazı hak ve sorumlulukları da üstlenmiş oluyor. Örneğin, kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor.


Buna karşın, kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.


Bir sene boyunca elde edilen kira gelirinin, kira gelir vergisi için belirlenen istisna bedelini aşması halinde, kiraya verenin vergi beyannamesi vermesi ve vergi borcunu ödemesi gerekiyor. Peki, tapusuz ev kiraya verilir mi?


Tapusu olmayan, ancak mülkiyet hakkı kendisine ait olan kimseler, taşınmazını kiraya verebiliyor. Ayrıca, yine tapusuz ev kiralamasından elde edilen gelirin istisna haddini aşması halinde yine verginin ödenmesi gerekiyor.



Kiraya verilen mesken beyannamesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön