26 / 04 / 2024

Tapusuz evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapusuz evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi mükellefleri arasında ev sahipleri de yer alıyor. Ev sahipleri, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor. Peki, tapusuz evin emlak vergisi nasıl ödenir?



Tapusuz evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi mükellefleri arasında ev sahipleri de yer alıyor. Ev sahipleri, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor.


Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Evin, büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olması halinde binde 2 oranında; normal yöre sınırları içerisinde olması halinde ise binde 1 oranında emlak vergisi ödeniyor.


1319 sayılı kanun gereğince meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Geliri olmayan ve 200 metrekareden büyük olmayan tek meskene sahip olan kimseler bir dilekçe ile belediyeye müracaat edebiliyor.


Peki, evin tapusu yoksa ne olur? Tapusuz evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Mülkiyeti başkasına ait arsa üzerine gecekondu inşa edip oturanların da konut olarak emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. 


Evin tapusu yoksa..

İnşaat devam ederken ev alınması ancak arsa tapusu verilmemesi halinde emlak vergisinden inşaat firması sorumlu oluyor.


Ancak inşaat firması, üzerine inşaat yaptığı arsayı, daire karşılığında yapıyor olabiliyor. Bu durumda ise, tapu arsa sahibi üzerinde ise yani inşaat firmasına devri yapılmamışsa, emlak vergisini arsa sahibi ödemek ile mükellef oluyor.


Kat irtifaklı evin emlak vergisi..

İnşaatı devam eden bir binadan daire alanlar “bina vergisi” değil “arsa vergisi” ödüyor. Buna göre, kat irtifaklı tapu için ilgili belediyeye, tapuyu aldığı yılın sonuna kadar, emlak vergisi bildiriminde bulunulması gerekiyor.

 

Alıcı, vergiyi bir sonraki sene ve takip eden diğer seneler mülkiyet alınana kadar “arsa vergisi” olarak ödemek ile mükellef oluyor. 


İşte emlak vergisi ödemeyenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön