24 / 04 / 2024

Tapusuz gecekondu sahipleri enkaz bedeli alacak!

Tapusuz gecekondu sahipleri enkaz bedeli alacak!

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, tapusuz gecekondu sahiplerinin kentsel dönüşüm yasasında yer alan haklardan yararlanabileceklerini belirterek, kira yardımı ve enkaz bedeli alabilecekleri söyledi



Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 Sayılı Kanun kapsamında gecekondu sahiplerine yeni haklar getirildi. Afet riski taşıyan alanlarının dönüştürülmesinin aslında kentsel dönüşüm olarak değerlendirildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erkan, şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm Türkiye’de depreme dayanıksız ekonomik ömrünü tamamlamış tüm binaları kapsar. Devlet hazinesi üzerine ya da şahıs arazisi üzerine ev yapan gecekondu sahiplerini evlerden çıkarmakta çeşitli zorluklar yaşanıyordu. Düzenlenen bu yeni haklarla bütün bu sorunların çözülmesi amaçlanıyor. Artık tapusu olmayanlarda belirli koşulları yerine getirerek ev sahibi olabilecek ya da kira yardımı alabilecek”


EV DEĞİL, TEŞVİK VERİLECEK


Arsa sahiplerinin yanı sıra tapusuz gecekondu sahiplerinin de artık Kentsel Dönüşüm Yasası’ndan yararlanabileceklerinin altını çizen Erkan, “Tapusu olmayan gecekondu sahiplerine, gecekondu ve etrafındaki bulunan müştemilat gibi yapılar için enkaz bedelleri ödenecek. Eğer ev sahibi daire satın alacaksa oradaki en kaz bedeli düşürülecek. Kişi isterse kentsel dönüşümün yapıldığı yerden isterse başka bir yerden konut satın alabilecek. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var.  Devlet, gecekondu sahiplerine arsa sahibi muamelesi yapmıyor. Yani ev vermiyor. Sadece gecekondunun veya etrafındakilerin bedeli biçiliyor. Biçilen miktar enkaz bedelinden düşürülüyor. Kişi isterse üzerine ev alabilecek. Eve biçilen miktar da bilirkişiler tarafından belirlenecek” ifadelerini kullandı.


“TEŞVİK BAZI KESİMLERCE ELEŞTİRİLDİ”


Gecekondu sahiplerinin kira yardımında da faydalanacağını söyleyen Erkan, “Konutun büyüklüğü ve ödeme koşulları her projeye göre ilgili kurumlarca belirlenecek. Hak sahibi idare ile anlaşamazsa enkaz bedelinin sadece yüzde 10’u ödenecek. Tapusuz gece kondu sahipleri de kira yardımından faydalanabilecek. Bu durum bazı kesimlerden destek alırken bazı kesimler tarafından da eleştirildi. Devletin arazisine hakkı olmadığı halde ev yapanlara hem kira yardımı hem teşvik verilmesi haksızlık olarak nitelendirildi. Ancak devletin bir şekilde bu insanları mağdur etmemesi gerekiyor. Çünkü aksi halde olumsuzluklar yaşanıyordu” dedi.


“ŞEHRİN YAPI ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI GEREKİR


”Belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmalarını doğru bulduklarını dile getiren Erkan, “Konya kentsel dönüşüm sürecinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Konya’da kentsel dönüşüm çalışmalarının mutlaka yapılması gerekir. Çünkü yaşadığımız şehirde ekonomik ömrünü tamamlayan ve deprem riski taşıyan çok sayıda bina olduğunu söyleyebiliriz. Tabii burada afet riski altında bulunan binalar için yapılacak çalışmalarda ilgili kurumlar ve odalar el birliğiyle çalışmalıdır. Bunun içinde öncelikli olarak şehrin yapı envanterinin çıkarılması gerekir. Daha modern ve şehrin siluetini bozmadan yapılacak çalışmalar daha doğru olacaktır” diye konuştu.



Anadolu'da Bugün



Kentsel dönüşümde hak sahibi olmayanlara yardım yapılmasına dair karar!



Geri Dön