18 / 04 / 2024

Tapuya ipotek şerhi nasıl konulur?

Tapuya ipotek şerhi nasıl konulur?

İpotek şerhi, taşınmaz mal sahibinin tapusuna, haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne yazılan kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili şerh olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuya ipotek şerhi nasıl konulur?



Tapuya ipotek şerhi nasıl konulur?

İpotek şerhi, taşınmaz mal sahibinin tapusuna, haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne yazılan kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili şerh olarak karşımıza çıkıyor.


Tapuya ipotek koyma işlemi, talep üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılıyor.


Kişisel hakların şerhi için istenen belgeler:  

Madde 55 - Kişisel hakların,kütük sayfasının şerhler sütununa kaydı için;   

a) Satışla birlikte tesis edilen geri alım hakkı(vefa),bağışla birlikte tesis edilen bağışlayana dönüş hakkı(rücu) ve rehinle birlikte tesis edilen serbest dereceden istifade hakkı için resmi senet.  

b) Satış akdinden ayrı olarak düzenlenen geri alım hakkı (vefa), bağış akdinden ayrı olarak düzenlenen bağışlayana dönüş hakkı (rücu) ve rehinden ayrı olarak düzenlenen serbest dereceden istifade hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme, 

c) Alım (iştira),sözleşmeden doğan ön alım (şuf'a),satış vaadi,bağışlama vaadi ve kat karşılığı inşaat hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme,          

d) Kira ve hasılat kirası için kira sözleşmesi,     

Aranır. 


Tapuya ipotek koymak için gerekli belgeler:

- İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi

- Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları

- Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri


İpotek harcı..

a) İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)

b)İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)

c)Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktarı üzerinden (Binde 2,27)


İpoteğin fekki..

İpoteğin fek edilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekiyor. Tapuda gerekli işlemler yapılır ve ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi, tapu kütüğüne de kaydediliyor.



2015 tapu masrafları ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön