29 / 03 / 2024

Tapuya konulan ipotek nasıl kaldırılır?

Tapuya konulan ipotek nasıl kaldırılır?

Tapuya ipotek konularak Mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınmış oluyor. Peki, tapuya konulan ipotek nasıl kaldırılır?



Tapuya konulan ipotek nasıl kaldırılır?

İpotek, taşınmazların tapusu üzerine konuluyor. Mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınmış oluyor.


Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştiriliyor. Tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını koruyor.


Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge veriyor. Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması, ipotek belgesi yerine geçiyor. Peki, tapuya konulan ipotek nasıl kaldırılır?


İpoteğin kaldırılması için öncelikle ilgili borcun tamamının ödenmiş olması gerekiyor. Ücreti ödendiğine dair ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidilerek tapudan da ipoteğin fek edilmesini talep edilebiliyor.


Tapu Sicil Müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ev üzerindeki ipoteği resmi olarak tapudan da kaldırıyor. 



İpoteğin fekki dava dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön