20 / 04 / 2024

Tapuya satılamaz şerhi nasıl konulur?

Tapuya satılamaz şerhi nasıl konulur?

Bir gayrimenkulün dava esnasında bir başkasına satılmasının engellenmesi için tapuda "satılamaz" şerhi konuluyor. Peki, tapuya satılamaz şerhi nasıl konulur? İşte tapuya satılamaz şerhi konulması esasları..



Tapuya satılamaz şerhi nasıl konulur?

Bir gayrimenkulün dava esnasında bir başkasına satılmasının engellenmesi için tapuda "satılamaz" şerhi konuluyor. Bu şerh ile söz konusu taşınmazın başkasına devri yasaklanıyor. Bu durum ihtiyati tedbir olarak ifade ediliyor.


1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda yer alan esaslara göre ihtiyati tedbir dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak, asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep ediliyor.


Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebiliyor. 


Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir. 


Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyatî tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır. 


Mahkeme, asıl uyuşmazlığı çözecek nitelikte olmamak şartıyla, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdiî ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebiliyor. 



İhtiyati tedbir kararına nasıl itiraz edilir?


Geri Dön