25 / 04 / 2024

Tapuyu aldıktan sonraki işlemler nelerdir?

Tapuyu aldıktan sonraki işlemler nelerdir?

Tapu dairesindeki işlemlerin tamamlanması halinde tapu sicil görevlisi tapu devir işlemini gerçekleştiriyor. Peki tapuyu aldıktan sonra ne yapılır? Tapuyu aldıktan sonraki işlemler nelerdir? İşte yanıtı..



Tapuyu aldıktan sonraki işlemler nelerdir?

Gayrimenkul alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. İşlemin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Yapılan ödemeden sonra tapu sicil görevlisi tapu devir işlemini gerçekleştiriyor. Peki tapuyu aldıktan sonra ne yapılır?


Gayrimenkul alım işleminin gerçekleşmesi halinde, yeni malikin yerine getirmesi gereken bazı mali sorumluluklar bulunuyor. Bunların başında gayrimenkulün belediyeye bildirilmesi geliyor.


Taşınmaz malın alındığı senenin sonuna kadar belediyeye emlak beyanında bulunulması gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor.


Örneğin, 2014 yılının başında bir taşınmaz aldığınızı düşünelim. 2014 yılının sonuna kadar bildirimde bulunulması gerekiyor. Vergi ödemeleri ise 2015 yılından itibaren başlıyor.


Gayrimenkulün 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi de ödeniyor. Ödenecek vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor.


2013 yılında elden çıkarılan taşınmaz malın son 5 yıl içinde iktisap edilmiş olması halinde yapılan satıştan elde edilen gelirin 9.400 TL'den yüksek olması halinde ödeniyor.


Tapu harcı oranı ne kadar?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön