29 / 03 / 2024

Tapuyu kaybettim ne yapmalıyım?

Tapuyu kaybettim ne yapmalıyım?

Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi belge olan tapuyu kaybettim ne yapmalıyım diyorsanız işte yanıtı...



Tapuyu kaybettim ne yapmalıyım?

Taşınmaz malların mülkiyet hakkını gösteren tapu belgesi; arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge olarak tanımlanıyor.


Tapu belgesi, sahibinde kalıyor ve tapu bazen kaybedilebiliyor. Siz de "Tapuyu kaybettim ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Tapunun aslının kaybolması, tapu sahipleri için korkutucu bir durum gibi gözükse bile tapunun kaybedilmiş olmasının fazla bir önemi bulunmuyor. Tapu belgesi yeniden çıkarılabiliyor.


Tapunun aslının kaybolması durumunda, tapu müdürlüğüne giderek bunun hemen bildirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde tapu senedi kaybolduğunda yenisi çıkarılmazsa, zamanla unutulup gidebiliyor ve tapu sahibinin gelecek nesildeki yakınları o taşınmazdan haberdar olmayabiliyor. 


Bu nedenle yeni tapu senedini çıkarmak ve aile bireylerinin bilebileceği bir yerde saklamak gerekiyor.


Kaybolan tapuyu yeniden çıkarmak..

Türkiye’de kayıtlı bulunan bir gayrimenkul tapusunun kaybolması durumunda tapu dairesine giderek 5 TL gibi bir ücret karşılığında tapunun yenisi çıkarılabiliyor. 


Tapu senedini çıkarmak için taşınmazın bulunduğu yer tapu dairesine gitmeye gerek kalmıyor. En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanı ile müracaat etmek yeterli oluyor. 


Tapu senedini sahibi dışında bir kimse çıkarttıramıyor. Taşınmazın sahibinin vefat ettiği durumlarda ise mirasçıları mirasçılık belgesi getirmek veya nüfus kayıtlarından mirasçıları olduğu anlaşılmak kaydıyla yeni tapu senedi çıkartabiliyor.


İpka tapu nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön