26 / 04 / 2024

Tarabya'da 175 bin YTL'ye!

Tarabya'da 175 bin YTL'ye!

Üçüncü Boğaz Köprüsü için Tarabya-Beykoz hattının öne çıkması ile gözler Tarabya ve yakındaki bazı semtlere çevrildi.



Dünya ile birlikte Türkiye'de de piyasalar fena çalkalandı. Gayrimenkul sektörü de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Fakat, bu fırtınalı ortama rağmen 'Yıkılmadım ayaktayım' diyen bölgeler var. İstinye, İstinye Park öncesi ve sonrasında yeni sitelerle daha da prestij kazanırken; sona yaklaşan metro inşaatı ve üçüncü köprü tartışmaları Tarabya'yı olumlu etkiliyor.

Hürriyet Emlak dergisi'nin Kasım sayısında yer alan habere göre; Üçüncü Boğaz Köprüsü için hükümetin Tarabya-Beykoz alternatifi üzerinde yoğunlaştığı haberleri bu bölgeye olan talebi biraz daha artırdı. Zaten gözde bir bölge olan Tarabya-Ferahevler-İstinye hattında; prestijli iş merkezi Maslak, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve İstinye Park gibi unsurlar yüzünden ilgi yoğunluğunda azalma yaşanmıyordu. Maslak'taki plazaların yanında, İTÜ, İMKB, İstinyepark çalışanları ve Boğaz'ın cazibesi, Tarabya, Ferahevler ve İstinye'yi kriz ortamında bile canlı tutuyor. Metronun 4'üncü Levent-Maslak-Tarabya-Sarıyer yönünde uzatılacak olması ve inşaatın tüm hızla devam etmesi, bölgenin prim yapmasını sağlıyordu. Bu olumlu etkilere, üçüncü köprü tartışmaları da eklenince, Boğaz kenarındaki semtlere ilgi devam etti.

Gerileme yok, artış var

İstimlak bedelini de düşünen hükümetin; tapulu yerlerin yoğun olduğu Sarıyer yerine neredeyse yüzde 90-95'i iskansız olan Tarabya bölgesi üzerinde yoğunlaştığı iddia ediliyor. Şahsi tapulu yer oranının çok az olduğu bölgenin düşünülmesi halinde devletin daha az istimlak bedeli ödeyebileceği ileri sürülüyor. Bunun yanında, müstakil tapusuz yerlerin, hatta gecekonduların fiyatları bile köprü tartışmalarından etkilenip artmış. Bunun yanında, emlakçılar; bölgede genel fiyatların son iki yıl içinde zaten gerilemediğini; tam aksine yükselişine devam ettiğini vurguluyor.
Bazı emlakçılar, "Bölgede, site veya inşaat yapımına uygun geniş araziler zaten çeşitli gruplar tarafından yıllar önce alınmıştı. Bunun yanında sorunsuz arsa bulmak zaten çok zor. Birçok yer hisseli... Tapu tahsis bölgeli, Hazine arazisi, 2-B arazisi olan yerler de var. Üçüncü köprü tartışmaları başkalarının da dikkatini çekmiş olabilir ama zaten belirli bir kesim, Boğaz'a komşu olan Tarabya'yı hiç gündemden çıkarmamıştı. Boğaz'a nazır semtte fiyatlar zaten yüksek" diyor.
Tarabya'da, krediye uygun olmayan 2+1 ve 3+1'ler bile 200 bin YTL'den başlıyor. Bunun yanında çok sıkışan bazı emlak sahiplerinin kelepir denilebilecek fiyatlara, yani 175-180 bin YTL'den ev satabildiği ifade ediliyor. Bazı sitelerde ise daire fiyatları 2 milyon dolara kadar çıkıyor. Müstakiller ise Boğaz'daki konumuna göre milyonlarca doları bile geçebilirken masraflı ve tapusuz bazı müstakiller 150-200 bin YTL'den de başlayabiliyor.

Sorunlu mülkler bile toplanıyor

İstinye'de ise son 10-15 yılda birçok site yaşama geçti. Bu semtte özellikle Seba İnşaat, 10'un üzerinde lüks konut projesi geliştirdi. Bu sitelerde daire fiyatları birkaç milyon dolara kadar çıkıyor. Ayrıca, İstinye Park etrafında yeni yapılan sitelerde ve İstinye Park bünyesindeki rezidansta daire fiyatları 2 milyon doları buluyor. Bu rakamın da üzerinde isteyenler çıkabiliyor. Tarabya ve İstinye, gayrimenkul piyasalarından birebir etkilenmeyen iki bölge... Dolayısıyla, son 2.5 yılda yaşanan genel durgunluk döneminde bile burada, lüks sitelerde daire fiyatları 450-500 bin dolardan 850-900 bin dolara çıktı. Tarabya ve İstinye'de Boğaz manzaralı sitelerde lüks dairelere her zaman talep var. İstinye Park Alışveriş Merkezi'nin tamamlanıp hayata geçirilmesi, zaten prestijli olan semte ilgiyi daha da artırdı. Son iki yılda, bölgedeki sorunlu arsaların bile toplandığı, arsaların metrekaresinin 800 ile 1000 dolardan 2 bin dolara kadar çıktığı ifade ediliyor. İstinye'de zaten boş arsa bulunmazken, inşaat firmalarının çevredeki binaları büyük bir sabırla tek tek toplayıp genişlettiği arazilerde, 15 yılda birçok site yapıldı. Ancak son dönemde mülk sahipleri İstinye Park'ı referans göstererek daire satmaya başladı. Metro inşaatında sona yaklaşılması, Üçüncü Boğaz Köprüsü tartışmaları, İstanbul'un en prestijli iş merkezlerinden Maslak'ın hemen komşu olması ve özellikle de Boğaz'a ilginin yabancılar ağırlıklı olarak giderek artması Tarabya-İstinye hattı için önem taşıyor.

Kiralarda ise düşüş var

İstinye Park'ın rezidans bölümünde 400 daire kısa sürede satıldı. Bunun yanında; İstinye'de 15 yıldır birçok proje geliştiren Saba İnşaat da sürekli yeni projeler geliştiriyor. Bay İnşaat'ın geliştirdiği Hillpark Suites; Krea'nın İstinye'deki ilk projesi L'ist İstinye de dikkat çekti.
İstinye ve Tarabya bölgesinde uzmanlaşan Realty World İca Gayrimenkul'ün Brokeri İclal Gürpınar, "İstinye ve Tarabya, en başta Boğaz'dan dolayı değerli ve hala da değer kazanıyor. Sorunlu mülklerin çok olmasına rağmen ilgi görüyor. Krediye uygun yerlerin çok az olmasına rağmen buralar bile değer kazanıyor. Ben son 2-2.5 yıldır fiyatlarda düşüşe rastlamadık. Bazı bölgeler sabit kalsa bile düşme olmadı. Hatta, birtakım sitelerde daire fiyatları ikiye katlandı" diyor.
Kiralıklarda ise piyasa genelinde olduğu gibi, bir miktar düşüş yaşandığına işaret eden İclal Gürpınar, "Geçen yıl 2 bin 500 YTL'den kiralanmış bir yer bu yıl boşaldığında, bir daha o fiyata kiralanamaz. Aynı yerin kirası 2 bin YTL'ye kadar düşebilir" şeklinde bilgi veriyor.

Son 1.5 yıldır metro canlılığı var

Metroda sona yaklaşılmasının ve Üçüncü Boğaz Köprüsü tartışmalarının da ilgiyi canlı tuttuğunu ifade eden İclal Gürpınar, "İstanbul için çok önemli olan iş merkezi Maslak'ta çalışanlar, işlerine yakın olmak trafik çekmemek için, Tarabya'ya ve İstinye'ye ilgi gösteriyor. 'Metro geliyor' diye buradan mülk almak isteyenlerin sayısında özellikle 1.5 yıldır artış var" ifadelerini kullanıyor.
İclal Gürpınar, İstinye ve Tarabya sahildeki konutlar ve ticarilerin zaten yoğun ilgi gördüğünü hatırlatıyor; bunun yanında İstinye dere içinde Seba İnşaat başta olmak üzere geliştirilen projelerin bölgeyi 15 yılda bambaşka noktaya getirdiğine dikkat çekiyor.
Gürpınar, Tarabya'yı ise üç bölüme ayırıyor: Tarabya sahil, Tarabyaüstü ve Ferahevler... Sahilden Tarabyaüstüne'ne çıkan Tarabya yokuşunda sitelere olan ilgi zaten biliniyor. Bunun yanında, son yıllarda özellikle Ferahevler'in öne çıkmaya başladığını ifade eden İclal Gürpınar, "Yeniköy'ün hemen üst tarafında yer alan Ferahevler; Tarabya ile İstinye'yi birbirine bağlıyor. Ferahevler, yeni yatırımlarla birlikte çok iyi prim yaptı" diyor.

Tarabya'da metro etkisi köprüden çok daha fazla
Realty World İca Gayrimenkul'ün brokeri İclal Gürpınar, Tarabya'da birçok site olduğunu belirterek, "Bunları arasında Nurol Sitesi'ni, Sanatçılar Sitesi'ni, Tarabya Konaklarını, Aksoy Sitesi'ni, Akın Sitesi'ni, Yeni Beldemiz Sitesi'ni sayabilirim. Üçeş İnşaat da, Tarabya Bayırı'nda Tarabya Park Konakları'nı yaptı. Yeni olan, merkeze en yakın site. Bu site, 8 bloktan oluşuyor. Tarabya Bayırı'ndan başlıyor. Aksoy Sitesi'nin altından yukarı çıkıyor. Girişi ise Tarabya Bayırı'ndan yapılıyor" şeklinde açıklamada bulunuyor. Nurol Sitesi'nin ise Hülya Avşar'ın oturduğu site olarak bilindiğini hatırlatan İclal Gürpınar, "Fakat Fatih Terim, ünlü futbolcular, çeşitli konsolosluklarda çalışanlar da, bu siteye ilgi gösteriyor. Burada daire fiyatları 700-800 bin dolardan başlıyor, Boğaz manzaralılarda 1.8 milyon dolara kadar geliyor" diye konuşuyor. Gürpınar söylerini şöyle sürdürüyor:
"Kiraların en uygun olduğu yerler Tarabyaüstü'nde. Burada sitelerin dışında, çeşitli apartmanlarda kiralıklar 700-800 YTL'den başlıyor. Nurol gibi nitelikli sitelerde ise lüks daire kiraları 6 bin dolara çıkıyor. Lüks sitelerde aidatlar bile bin 500 YTL'yi geçiyor. Bu yüzden, aidatı daha düşük olan, 8-10 dairelik lüks apartmanları tercih edenler arttı. Böyle birçok yeni lüks apartman yapıldı. Tarabya sahilden Tarabya üstüne çıkan yol otoyol gibi oldu, genişletildi. Ferahevler'e bağlanan yol da adeta otoyol gibi oldu. Tarabya ile birlikte andığımız Ferahevler, son yıllarda öne çıktı. Orada birçok gecekondu istimlak edildi. Köprü tartışmalarından çok, iki yıldır metro beklentisi ile Tarabya'ya ilgiyi arttı. İnsanlar metroya yakın olmak istiyor. Maslak'ta çalışanlar, Anadolu yakasından Tarabya'ya, İstinye'ye geliyor. Maslak etkisi ve metro, bölgemizi çok olumlu etkiliyor."


Hürriyet Emlak dergisi Kasım sayısı

Geri Dön