19 / 04 / 2024

Tarabya'da araziler birleştirilecek, villalar yapılacak!

Tarabya'da araziler birleştirilecek, villalar yapılacak!

Tarabya'daki 1108 ada üzerindeki tüm parsellerin kentsel dönüşümün tamamlanmasından sonra birleştirilmesi ve koruluk alanıyla beraber alanın 80 bin metrekareye ulaşması öngörülüyor. Arazilerin önümüzdeki aylarda ilgili müteahhide verilmesi bekleniyor...



Aynı bölge bulunan Büyükşehir Belediyesi'nin 2295 metrekarelik arazisi de dahil tüm arazilerin birleştirilmesi ve önümüzdeki aylarda kat karşılığı anlaşmasıyla ilgili müteahhide verilmesi bekleniyor. Müteahhit firma, ortağının devlet kurumu olmasından dolayı normalde yüzde 18 olan KDV oranını, sadece yüzde 1 olarak ödeyecek ve sadece KDV avantajından bile milyonlarca dolar kazançlı çıkacak.


Bu arada bölgenin imar planlarında; "Boğaziçi'nin doğal peyzaj ve siluet karakterinin korunabilmesi amacıyla nazım planda belirlenmiş olan siluet alanlarında, Taban Alan Katsayısı (TAKS) en çok 0.15, Kat Alanı Kat Sayısı (K.A.K.S.) en çok 0,35, bina yüksekliği en çok H:6.50 m.yi geçemez" ibaresi yer alıyor. 4 kata kadar inşaat izni bulunan bölgede müstakil villaların yanı sıra, tercihen konut-villa ya da süper lüks daireler de yapılabilecek. Emlak piyasasına göre kısmen Boğaz'ı da gören bu bölgede yapılacak inşaatın metrekare fiyatı en az 810 bin dolar civarında. Bölgedeki ormanlık alanların fazlalığının ve semtin Tarabya gibi ünlü bir mahalle olmasının bu fiyatı daha da artırması bekleniyor.


İller Bankası, arazi satın alabilir mi?


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın sorumluluğundaki İller Bankası'nın 22 milyon liraya koru satın alarak gayrimenkul işine girmesi "Yasal olarak böyle bir yetkisi var mı?" sorusunu akıllara getiriyor. 27840 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6107 sayılı İLLER BANKASI A.Ş. HAKKINDA KANUN'a göre, İller Bankası'nın amacı; il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşların finansman ihtiyacını karşılamak...


Yasaya göre İl Bank'a bazı yetkiler tanınsa da bu yetkiler arasında gayrimenkul yatırımları yapabileceğine dair bir hüküm bulunmuyor. 



Aydınlık Gazetesi


Geri Dön