29 / 03 / 2024

Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı yıkılıyor!

Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı yıkılıyor!

Kars Kalesi’nin eteklerinde, tarihi Taş Köprü'yle hamamlar bölgesinde bulunan Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın da aralarında bulunduğu tarihi evler bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılmaya yüz tuttu.



Bir zamanlar Kars’ın en güzel tarihi binalarından bir tanesi olan Ahmet Tevfik Paşa Konağı, herkesin gözleri önünde yıkılıyor.


Kars Kalesi’nin eteklerinde, tarihi Taş Köprü ile hamamlar bölgesinde bulunan ve 19. yüzyılda yapılan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın da aralarında bulunduğu tarihi evler bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılmaya yüz tuttu.


Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bulunduğu Dereiçi Bölgesi’nde bulunan Ahmet Tevfik Paşa Konağı, günümüzde içkicilerin mekanı olurken, Kars’ı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler tarafından da olumsuz karşılanoyor.


“BİR TARİH GÖZLER ÖNÜNDE YIKILIYOR”


Geçmişte askeri personellerin kaldığı aralarında Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın da olduğu tarihi Kars Evleri, askeriyenin bölgeden çekilmesiyle kaderine terk edildi. Geçmiş Belediye Başkanlarından Naif Alibeyoğlu’nun belediye imkanlarıyla koruma altına aldığı tarihi evler, bir süre sonra yıkılmaya, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edildi. Define avcıları tarafından içerileri de kazılan tarihi evlerin bir kısmı tamamen yıkılırken, kalanları da yavaş yavaş yıkılıyor.


“VATANDAŞLARI TEDİRGİN EDİYOR”


Özellikle havaların soğuduğu bu bu günlerde içkicilere ev sahipliği yapan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar ile üniversite öğrencilerini de tedirgin ediyor. İçkicilerin soğuktan korunmak için kullandıkları tarihi evler, biran evvel koruma altına alınmayı bekliyor. Kars’ta Tarihi Kars Evleri gibi bir çok tarihi yerin akıbetinin aynı olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu tür yerlerin ivedilikle koruma altına alınmasını istediler.


Hürriyet Yerel




Geri Dön