18 / 04 / 2024

Tarihi Balıkesir Paşa Konağı basın müzesine dönüştürüldü!

Tarihi Balıkesir Paşa Konağı basın müzesine dönüştürüldü!

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) tarafından hazırlanan proje kapsamında Basın Müzesi ve Medya Merkezi' ne dönüştürülen şehir merkezinde, âtıl durumdaki tarihî Paşa Konağı hizmete açıldı....



Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) tarafından hazırlanan proje kapsamında Basın Müzesi ve Medya Merkezi'ne dönüştürülen şehir merkezinde, âtıl durumdaki tarihî Paşa Konağı hizmete açıldı. Balıkesir basınının 126 yıllık sürecinin görüntülü ve yazılı eserlerle anlatıldığı müzenin tanıtımı yapıldı.


Balıkesir'de 152 yılık geçmişi bulunan Paşa Konağı'nın Basın Müzesi ve Medya Merkezi'ne dönüştürülme çalışmaları tamamlandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından da desteklenen projeyle iki katlı ahşap binanın alt katında müze, üst katında ise kütüphane, seminer salonu ve çeşitli odalar bulunuyor. Basın Müzesi'nde 1950'li yıllarda kullanılan matbaa makinesi, eski fotoğraf makineleri, ses kayıt cihazları, baskı makineleri, kurşun harfler, ofset baskı yapan ilk matbaa, çeşitli tarihlerde kullanılan daktilolar, eski telefonlar ve çeşitli bilgisayarlar bulunuyor. Projenin tamamlanması dolayısıyla bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Karesi Mahallesi'ndeki Basın Müzesi ve Medya Merkezi'nin bahçesindeki toplantıya Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, BGC Başkanı Ramazan Demir, daire müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.


Burada konuşan Demir, dünü değil yarını kurtarmak istediklerini söyledi. Öncelikli hedeflerinin Balıkesir'de görev yapan gazetecilere ve halka hizmet verebilecek bir basın merkezi projesi olduğunu belirterek, "Bunu gazeteci arkadaşlarım, üyelerimiz ve Balıkesir Valiliği'nin destekleriyle hayata geçirmenin mutluluğunu, yine basın camiasıyla paylaşıyoruz. İkinci önemli projemizse Balıkesir basın tarihini ortaya çıkaracak bir çalışmaydı. İlk gazetenin 5 Mart 1886'da 'Karesi' adıyla yayımlandığı Balıkesir'de, basın tarihine yönelik ciddi anlamda çalışma yoktu." dedi. İl genelinde günlük ve haftalık 45 gazete, 10 radyo ve üç televizyon kanalının yayın yaptığını belirten Demir, emeği geçenlere teşekkür etti.


Vali Turhan da projenin çok önemli olduğunu belirterek, "Tarihî eserler, gelecek nesillere aktarılmak üzere bize verilen bir emanet. Bu emanetin lâyıkıyla korunması hususunda önemli bir projeydi. Balıkesir'de önemli bir eksikliğin giderilmesi oldu. Anadolu basınının ne kadar zor şartlarda çalıştığını bilen bir insanım. Bizim için basın, sadece insanlarımızın doğru haber alabilmesi için işlev gören bir müessese değil. İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin belki en önemli teminatlarından biri basındır. Böyle güzel bir mekânın yaşatılmasına vesile olduğunuz için sizleri tebrik ediyorum. Hayırlı olsun." diye konuştu.


Ardından BGC Başkanı Demir, Vali Turhan'a Balıkesir basın tarihinin anlatıldığı bir kitap hediye etti. Merkezi gezen Turhan'a, Ramazan Demir tarafından bilgi verildi.


PAŞA KONAĞI


Ahmet Vefik Paşa'nın, Bursa Valiliği döneminde 1860 yılında Balıkesir'e gelip Paşa Konağı hakkında bilgi aldığı bilinmektedir. Bir dönem yıkım kararı verilen bina, 2. Dünya Savaşı yıllarında kullandığı ve bunun üzerine tescil ettirilerek yıkımı engellendi. Kesin inşa tarihi belli olmayan eserin, tapu sicil kayıtlarında Şehirli Mehmet Efendi tarafından kullanıldığı belirlenmiştir. Balıkesir Valiliği tarafından 2002 yılında restore edilen konak, mimarisi ve özellikle süsleme karakteristliğiyle Balıkesir evlerinin en görkemlilerinden biri durumunda.


Cihan


Geri Dön