28 / 03 / 2024

Tarihi Çadır Köşkü nasıl kafe oldu?

Tarihi Çadır Köşkü nasıl kafe oldu?

Turing Kurumu'nun teklifi ile Çadır Köşkü restore edilerek kafe olarak halka açması çözümü kabul edildi



Çadır Köşkü Beşiktaş'ta Yıldız Parkı içindeki iki tarihi köşkten biridir. Sultan Abdülaziz tarafından saray bahçesi dekoru olarak Sarkiş Balvan ve kardeşlerine yaptırılmıştır. Köşkün önünde Yıldız Parkı'nın iki büyük havuzundan biri bulunmaktadır. O tarihlerde Çırağan Sarayı'na ait olan koruda, 1871 yılında "Sedir Köşkü" olarak inşa edilmiştir. Alçak tavanlı bir zemin kat ile üzerindeki tek katta, ortada bir giriş holü ve yanlarda iki odadan oluşur. Çırağan Sarayı'nın 1871'de inşa edilen binası ile beraber, onun arka bahçesinde günü birlik geziler için yapılmış, bu nedenle yatak odası ve banyo tertibatı olmayan, bir "seyir köşkü" idi.

İçten içe çürüdü

Köşk, Cumhuriyetin ilk yılları boyunca kapalı kaldı. 1940'ta dönemin Valisi Dr. Lütfi Kırdar'ın Çırağan Sarayı'nın arka bahçesini Maliye Bakanlığı'ndan İstanbul Belediyesi'ne devrettirerek "Yıldız Parkı" adı ile halka açması ile tekrar gündeme geldi ve basit bir onarım gördü. 1949'da köşk, belediye tarafından, Beyoğlu'nun en seçkin iki pastanesinden biri olan Markiz'in işleticisi Avedis Çakır'a kiraya verildi. Çakır, burayı yine basit bir şekilde onarttı, denize bakan ön terası betonlayarak, ortaya zemini fayanstan bir dans pisti yaptırdı ve köşkün içini de kedi mali imkanlarının ve o devrin sınırlı görüşlerinin elverdiği kadar döşedi.

1960 askeri darbesinin yönetimi, bu kullanımı uygun bulmayarak, köşkü boşalttırdı. Birkaç yıl sonra TBMM Başkanlığı, Ihlamur Kasrı'nda dönemin Valisi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay'ın kurduğu Tanzimat Müzesi'ni tahliye edince, Gökay'ın girişimi ile bu müze, boş Çadır Köşkü'nde kuruldu. Bu kullanım binanın sağlığı için iyi bir tercih olmamıştı. Çünkü kapatılan panjurlar ve pencere içlerine gerilen siyah kumaşlarla güneş ışığı ve hava akımı engellenmiş oluyordu. Köşkte merkezi ısıtma donanımı da olmadığı için, bina içeriden çürüdü, zemin parkeler çökmeye başladı. Çatı akıntıları, tavan ve duvar süslemelerinin dökülmesine neden oldu.

Sonunda kafe oldu

1979'da İstanbul Belediyesi ile imzalanan protokolle Yıldız Parkı'nın ıslahı ve içindeki Malta ve Çadır köşklerinin onarımı Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından üstlenildi. Malta Köşkü restore edilip döşendi ancak müze hemen tahliye edilmediği için, çadır Köşkü'ne el sürülemedi. Sadece çevresi onarılıp önündeki teras çiçek tarhları yapılarak, zemin çimentosu sökülüp traverten taşı kaplanarak ve döküm fenerleri dikilerek, çay bahçesi haline getirildi. Daha sonra yine Turing Kurumu'nun teklifi ile Çadır Köşkü restore edilerek kafe olarak halka açılması çözümü kabul edildi.
Gazete Habertürk


Geri Dön