19 / 03 / 2024

Tarihi eser emlak vergisi muafiyeti kalktı mı?

Tarihi eser emlak vergisi muafiyeti kalktı mı?

Tarihi eser binalar için emlak vergisi muafiyeti bulunuyordu. Ancak, 6552 sayılı Torba Yasa ile bu muafiyete sınırlamalar getirildi. Peki, 2015 itibarıyla tarihi eser emlak vergisi muafiyeti kalktı mı?



Tarihi eser emlak vergisi muafiyeti kalktı mı?

Tarihi eser binalar için emlak vergisi muafiyeti bulunuyordu. Ancak, 6552 sayılı Torba Yasa ile bu muafiyete sınırlamalar getirildi.


Yasada yer alan 98. madde gereğince 2015 tarihi itibariyle Boğaz'daki köşk, yalı gibi tarihi değeri olan binaların emlak vergisi tam yatırılacak. 


Emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ve ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


MADDE 98 – 

21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 21 inci maddesinin mülga fıkralarından sonra gelen ilk fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.


“Tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerinde kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Ancak, büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alan ve yukarıda nitelikleri belirtilen taşınmazlardan basit usulde vergilendirilenlerin dışında ticari faaliyetlerde kullanılanlar hakkında emlak vergisinin yarısı ve çevre temizlik vergisinin tamamına ilişkin bu muafiyet hükmü uygulanmaz.”


“Getirilen kesin yapılanma yasağına aykırı olarak tesis edilen yapılar, bu yapıların yapıldığı parseller ve kanunlara aykırı eklentileri bulunan taşınmaz kültür varlıkları hakkında bu yapılar yıkılıncaya veya aykırılıklar giderilinceye kadar yukarıdaki fıkradaki muafiyet hükmü uygulanmaz. 18/11/1983 tarih ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununa göre Boğaziçi Sahil Şeridi veya Öngörünüm Bölgesinde konut veya işyeri olarak kullanılan taşınmaz kültür varlıkları yukarıdaki fıkradaki muafiyetten yararlanamazlar.”



Emlak vergisinde daimi muaflıklar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön