23 / 04 / 2024

Tarihi Kayaköy'de kaçak inşaata geçit yok!

Tarihi Kayaköy'de kaçak inşaata geçit yok!

Muğla Fethiye Belediyesi, beş bin yıllık geçmişi olan turizm bölgesi Kayaköy ve Karakeçililer mahallelerinde hızla artan kaçak inşaatlara tutulan tutanak ve cezaların caydırıcı olmadığını söyledi.



Fethiye Belediyesi, beş bin yıllık geçmişi olan turizm bölgesi Kayaköy ve Karakeçililer mahallelerinde hızla artan kaçak inşaatlara tutulan tutanak ve cezalar caydırıcı olmayınca, mahallelerin girişlerine zabıta kontrol merkezleri kurdu. İnşaat malzemesi taşıyan tüm araçları durduran Zabıta ekipleri, inşaat ruhsatı göstermeyen araçları mahalleye almadı. Kayaköy ve Karakeçililer mahallelerinde, sit alanlarının bulunması ve imar planı olmadığı için inşaat yapılamıyor. 


Kayaköy'de büyükşehir yasası öncesi kaçak yapıların kontrolünü, İl Özel İdaresi yapıyordu. İl Özel İdaresi'nin yasayla birlikte kapanmasıyla birlikte yetki Fethiye Belediyesi'ne verildi. Yasadan önce 237 kaçak inşaat tespiti yapıp, hiçbir ceza işlemi uygulamayan İl Özel İdare, kapanmasıyla birlikte bu dosyaların tamamını Fethiye Belediyesi'ne devretti. Fethiye Belediyesi, gerekli tespitleri ve yazışmaları kurumlarla yaptıktan sonra Kayaköy'deki kaçak inşaatlara tutanak ve işlemleri yaptı. Yapılan işlemler yeterince caydırıcı olmayınca kaçak inşaatlara malzeme taşıyan araçlar, Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince mahalle girişlerinde durduruldu. İnşaat ruhsatı göstermeyen araçlar, mahalleye alınmadı. 


"Bina şahsiyetimizin ve kültürümüzün göstergesidir"


Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur, düzenlenen basın açıklamasında Kayaköy'ün doğal güzelliğinin ve mimari yapısının bozulduğuna dikkat çekerek, Rum evlerini örnek gösterdi. Binanın da, bahçesinin de bir kültür olduğunu kaydeden Başkan Yardımcısı Cesur, "Bizde bina kültürdür. Binanın içi de dışı da, bahçesi de şahsiyetimizin ve kültürümüzün göstergesidir. Kayaköy'de belli bir dönem Rumlar yaşamıştır. Ama Rumlar'm nasıl bina kültürü olduğunu şuan hepimiz görüyoruz. 

Dikkat ederseniz, Rumlardan kalma binalar hep tek katlıdır. Tarım arazisine değil, sırtlara yapılmıştır. Ama bakıyoruz bu kültür, 3 katlı, 5 katlı binalar yapılıyor. Ayıp olmasa 20 katlı bina yapacaklar. Bu kaçak binalar hem estetiği, hem de doğayı bozmaktadır" ifadelerini kullandı. 


" Kayaköy'ü kurtaracağız"


Fethiye Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Mete Karacadağ ise, Kayaköy'de mühendislikle alakası olmayan bir yapılaşmanın ortaya çıktığını belirtti. Geçmişimizin bize emaneti olan Kayaköy'ün bu kadar hoyratça kullanılmaması gerekildiğini söyleyen Karacadağ, "Bu fikirler sadece bizim fikrimiz değil. Bakanlıktan, Valilikten ve Kaymakamlıktan gelen yazılardan da görüldüğü gibi Kayaköy'de ruhsatsız yapılacak her türlü işlemi direk durdurma işlemi, üst makamlardan da talep edildi. 

Fethiye Belediyesi olarak biz de, Kayaköy'ümüzü kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. 


"Mahkeme kararı kesinleşmemiş" Fethiye Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Güzide Özkaya, Kayaköy'deki kaçak inşaatın artmasından dolayı uygulamaları hızlandırdıklarını ifade etti. Özkaya, "Kayaköy Mahallesi, 6360 sayılı büyükşehir kanunundan önce köy statüsünde iken kaçak yapılaşmalara maruz kalmış kaçak yapılaşmalar il özel idaresi tarafından kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Kaya Mahallesindeki kaçak yapılaşma sorununun önüne geçilebilmesi için planlama çalışmaları ilgili kurumlar tarafından başlatılmış ve 1/5000 ve 1/1 000 ölçekli imar planları 2008 yılında onaylanmıştır. Ancak imar planları ilgili kurumların planla ilgili birbirlerine açtıkları dava sonucu alman mahkeme kararları doğrultusunda kesinleştirilememiştir. İmar planı kesinleştirilemediği için ruhsat düzenlenemediğinden kaçak yapıların sayısı artmış, il özel idaresi tarafından kaçak yapılan yapılara yönelik sayısız kaçak yapı işlemleri yapılmış ancak yıkım yapılamadığı ve bu süreçte yeni bir imar planı onaylanıp kesinleştirilmediği için kaçak yapılaşmalar kontrol altına alınamamıştır" ifadelerini kullandı. 


"Verdiğimiz cezalar caydırıcı olmuyor"


İl Özel İdaresi'nin yetki devrinden sonra Fethiye Belediyesi'nin kaçak inşaatla mücadele verdiğini ancak yapılan işlemler ve cezaların caydırıcı olmadığını ifade eden Fethiye Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Güzide Özkaya, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Kaya Mahallesi'ne imar planı yapılabilmesi için 2016 yılında bütçe ayırmış ve plan yapılma çalışmalarını başlatmıştır. 2016 yılında imar planının yapılacağı hususunda yöre halkı bilgilendirilmiştir. 


Ancak vatandaşlar tarafından 2008 yılından bu yana yapılamayan bu planın bu tarihte yapılabileceğine inanılmaması ayrıca Kaya Mahallesinin sezonluk turizm getirişinin yüksek olması nedeniyle kaçak inşaatlar halen büyük bir hızla yapılmaya devam edilmekte, İl Özel İdaresinden sonra Belediyemizce yapılan kaçak inşaat işlemleri, verilen para cezaları, Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan bildirimler caydırıcı olmamakta, yerinde sıkı denetim yapılsa bile kaçak inşaat yapımına mesai saatleri dışında da devam edilmektedir" dedi. 


Özkaya aynı zamanda Kayaköy'deki kaçak inşaatla verdikleri mücadele konusunda diğer kurumlarında elini taşın altına sokmaları gerektiğini belirtti. 

"İnşaat ruhsatı olmayanlara geçiş yok!" Fethiye Belediyesi Zabıta Müdür Vekili Aydın Avcı ise, kaçak yapıların önüne geçmek için mahalle girişlerinde zabıta ekiplerince kontrol noktaları oluşturduklarını ifade etti. 


Aydın, "Kaya ve Karakeçililer mahallesinde kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için Belediyemizce alman önlemler dışında Kaya ve Karakeçililer mahallelerinin giriş ve çıkışına zabıta müdürlüğümüz tarafından kontrol noktaları kurularak söz konusu mahallelere beton ve inşaat malzemesi taşıyan beton santrallerine ait araçlar ile inşaat malzemesi taşıyan araçların girişine izin verilmiyoruz. İnşaat ruhsatını göstermeyen araçları kesinlikle içeriye almayacağız. İmar müdürlüğümüzle birlikte tespitlerimizi yaparak işlemleri gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. 


Muğla Menteşe Gazetesi



Geri Dön