24 / 04 / 2024

Tarihi Marmara Köşkü yıkılacak!

Tarihi Marmara Köşkü yıkılacak!

AOÇ içerisindeki Cumhuriyetin ilk dönem yapılarından olan ve yakın zamanda yabancı devlet başkanlarının konaklaması için Cumhurbaşkanlığı'nın MİT'i çıkararak kendisine tahsis ettiği tarihi Marmara Köşkü için yıkım kararı alındı.



Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içerisindeki Cumhuriyetin ilk dönem yapılarından olan ve yakın zamanda yabancı devlet başkanlarının konaklaması için Cumhurbaşkanlığı'nın MİT'i çıkararak kendisine tahsis ettiği tarihi Marmara Köşkü için yıkım kararı alındı. Yıkım kararı, depremselliği dördüncü derece olan Ankara'da Köşk'ün birinci derece deprem koşullarına göre dayanıklılık hesabı yapılarak alındı. Roporun ardından Cumhurbaşkanlığı, ''Köşk'ün yıkılarak yeniden yapılması''nı isteyen bir yazıyı Koruma Kurulu'na bildirdi. koruma Kurulu da bu konuda üst üste verdiği iki kararın ardından 7 Ocak 2016 tarihinde 2988 sayılı kararıyla tarihi Mrmara Köşkü'nün yıkılarak yeniden yapılmasını uygun gördü.



Sertaç EŞ/Cumhuriyet


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


MİT tarafından Kaçaksaray’a devredilen Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Marmara Köşkü’nün, statik açıdan riskli olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verildi.


Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Önce devrettiler. Sonra SİT statüsünü kaldırdılar. Şimdi de yıkıyorlar. 88 yıl ayakta kaldı, kaçak saraya devredilince riskli oldu. Kaçak Saray etrafındakileri yutan, değerleri yok eden, hukuk dışı yayılmacı bir işgalciye dönüştü’’ dedi.


Marmara Köşkü için ‘’Statiği bozuk’’ raporu düzenlendi ve ykımı için zemin hazırlandı. Atatürk Orman Çiftliği arazidinde bulunan Köşk,1928 yılında Ernest Egli tarafından Atatürk için Modern Çiftlik evi olarak tasarlanmıştı.


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Marmara Köşkü Kaçak Saray’a devredilirken böylesi bir süreçle karşılaşacağımızı tahmin etmiştik. ODTÜ’den bir rapor aldılar yıkacaklar ’’ dedi ve SÖZCÜ’ye şu açıklamayı yaptı:


‘’Önce devrettiler. Sonra tarihi SİT statüsünü kaldırdılar. Şimdi de, ‘Statik açıdan riskli yıkılsın’diyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Marmara Köşkü tam 88 yıldır ayakta… Kaçak saraya devredilince mi riskli oldu. Kaçaksaray, etrafındakileri yutan, değerleri yok eden, hukuk dışı yayılmacı bir işgalci oldu. Atatürk’ün şartlı bağışındaki bu yapı için hukuksuzluk, her yeri kaplıyor. Şimdi Atatürk’ün Marmara Köşkü yıkılarak yenisi yapılacakmış. Hiç inandırıcı bulmuyoruz. Kaçak Saray AOÇ’de hukuksuzluğun simgesi olarak duruyor. Marmara Köşkü de Atatürk’ün halkı ile buluştuğu mütevazı çiftlik evidir. Duvarlarına özgürlük demokrasi ve cumhuriyetin özgürlükçü değerlerinin izleri Atatürk’ün anıları sinmiştir.Talep üzerine ODTÜ inşaat mühendisliğinden bir profesör, statik açıdan sakıncalı olduğuna dair rapor hazırladı. Konuyu yargıya taşıyacağız.”


Sözcü/ Yavuz ALATAN


Geri Dön