26 / 04 / 2024

Tarihi yarımadanın imar kararını alan komisyonda kimler var?

Tarihi yarımadanın imar kararını alan komisyonda kimler var?

Eski İstanbul'un kalbi, Tarihi Yarımada'yı imara açan Fatih Belediyesi'nin skandal komisyon kararını, içinde 'psikolog, serbest muhasebeci' bulunduğu bir heyetin onayladığı ortaya çıktı



TARİHİ yarımadayı imara açmak isteyen AKP'li Fatih Belediyesi, tarihi eserlerle ilgili 'koruma kurulları'nı devre dışı bırakan bir karara imza attı. Fatih Belediyesi'nin aldığı karara göre 'ikinci ve üçüncü derece' tarihi eserler, bu eserlerin bitişik ve karşı parsellerindeki yapılaşma için 'koruma kurulları' devre dışı bırakılarak, ilçe belediyesi yetkili kılındı. Böylece yargı kararlarının sonucu beklenmeden, tarihi yarımada ranta açılmış oldu. 

Psikolog ve muhasebeci var Koruma kurullarını devre dışı bırakan imar planı notlarındaki yeni değişikliklik kararlarının ise, aralarında 'psikolog, serbest muhasebeci, restoratör, iç mimar'ın bulunduğu ortak komisyon tarafından onaylandığı ortaya çıktı. İmar plan notlarındaki bu önemli değişiklik, AKP grubunun çoğunluk oyuyla kabul edilirken, oylamada CHP grubu ret oyu vermişti. Fatih Belediyesi'nin Imar-Kültür Varlıklarını Koruma Komsiyonları'nın ortak raporuna göre alınan skandal kararın altında imzası bulunan o sekiz kişilik heyet ise, şu isimlerden oluşuyor: AKP kontenjanından: Komisyon Başkanı Bora Selim (şehir plancısı). Başkan Vekili Ramiz Polat (şehir plancısı), Raportör Murat Musaoğlu (iç mimar) CHP kontenjanından: Üye Çoskun Yeşilyurt (komisyondaki tek mimar) Komisyon raporuna 'red' oyu verdi. AKP kontenjanından: Komisyon Başkanı Orhan Narin (restoratör), Başkan Vekili Necati Kalkan (serbest muhasebeci, mali müşavir, bağımsız denetmen), Raportör Cahide Ahmetoğlu (psikolog) CHP kontenjanından: Üye Hikmet Öz (el sanatları uzmanı) Komisyon raporuna 'red' oyu veren 2'inci isim. Hakan Akpınar İdare mahkemesi durdurma vermişti İSTANBUL ikinci İdare Mahkemesi, eski istanbul'un kalbi tarihi yarımadayı ilgilendiren 'Koruma Amaçlı Uygulama Planı'nın iptali istemiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma, yedisine ise, kısmen yürütmeyi durdurma karar verdi, imar planı, Yedikule Bostanları ve Kumkapı'ya kadar olan alanın daha fazla imara açılmasına izin veriyordu. 



Yurt Gazetesi


Geri Dön