26 / 04 / 2024

Tarihi Zindan Han satıldı

Tarihi Zindan Han satıldı

Dubaili Damas Group, İstanbul'un en eski tarihi binalarından Zindan Han'ı satın aldı. Damas, daha önce İstanbul Ticaret Odası'nın da talip olduğu binayı müze ya da ticari bir mekana çevirecek.



İstanbul'un "yüzük taşı" olarak adlandırılan binalarından Zindan Han, yolu Eminönü'nden geçen hemen herkesin dikkatini çekmiştir. İş dünyası da tarihi ve bulunduğu lokasyonun öneminden dolayı Zindan Han'ı yıllardır mercek altında tutuyordu. Büyük şirketlerin yanı sıra İTO (İstanbul Ticaret Odası) da bu hanı satın alabilmek için girişimlerde bulunmuştu. Anlaşılan kısmet dünyaca ünlü mücevherat zincirlerinden Dubaili Damas Group'aymış.

Damas, hatırlanacağı gibi Türkiye'ye 2005 yılında mücevher mağazaları açarak girmişti. Grup bir süre sonra gayrimenkul işine de soyunmuştu. İşte Zindan Han'ın satın alınması da bu yatırımın bir devamı olarak değerlendiriliyor.

Damas Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Ertek, şimdilik hana ödedikleri fiyatı açıklamak istemiyor. Sadece 2012'ye kadar kiralama hakkı Lapis Holding'e ait olan Zindan Han'ı restore ettikten sonra ya müze ya da ticari bir mekan olarak kullanacaklarını belirtmekle yetiniyor. Ertek, söz konusu projeyle ilgili ayrıntıları da şöyle anlatıyor: `Gerek turizm gerekse lokasyon açısından çok yüksek değeri olan bu bina, müzeden butik otele çok farklı şekillerde değerlendirilebilecek konumda. Bu yüzden uluslar arası ekspertiz firmaları değer biçmekte zorlandı. 2000 yılında hanın satışı gündeme geldiğinde, biçilen değer 5 milyon dolardı. Geçen yıl piyasanın iyi olduğunda ise yeniden bir satış gündeme geldi; bu kez 10 milyon dolarlık fiyat söz konusu oldu. İlk kuruluşunda iş hanı olarak imar edilen bu bina, İstanbullu köklü bir aileye aitti. Böylesine güzel bir bölgede bulunan bu binayı restore ederek İstanbul'a gelen yerli ve yabancı turistin hizmetine sunmak, `Avrupa Kültür Başkenti'nde böyle bir projeyi hayata geçirmek bize heyecan ve gurur veriyor."

Nuruosmaniye'de de bir bina aldı

Damas Gayrimenkul'ün bina alımları Zindan Han'la sınırlı kalmayacak. Damak Group CEO'su Tawhid Abdullah, iki yıl önce yaptığı bir basın toplantısında İstanbul'daki eski binaları alıp çok katlı mücevher mağazaları haline getirmek istediklerini söylemişti. Bu doğrultuda, Zindan Han'dan hemen önce Nuruosmaniye'de de bir bina satın alındı. Bu binanın restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Dilek Ertek, "Bu binayı toptan mücevher satış mağazası olarak kullanmayı düşünüyoruz" diyor.

Damas, bir yandan da Türkiye mücevherat sektöründeki büyümesini sürdürüyor. İlki 2005'te çalına "Damas les Exclusives" mağazalarının sayısı 7'ye ulaşmış durumda. Bu mağazaların bir kısmı Akdeniz sahillerinde toptan operasyonlarla turistlere hizmet veriyor.

Baba Cafer'in Hanı

Zindan Han, 1980'lerin ortalarına kadar gıda toptancılarına ev sahipliği yaptı. Haliç kıyısının temizlenme sürecinde toptancılar binadan ayrıldı. Sonrasında önemli bir restorasyon geçirdi. Hanın, diğer bir adı da Baba Cafer Han olarak biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde borcunu ödemeyen işadamları ve tüccarlar bu handa tutuldu. Bayramlarda hayır işlemek isteyenler borcundan dolayı hapis yatanların borçlarını öder ve serbest kalmalarını sağlardı. Hana adını veren Baba Cafer'in ise Arapların İstanbul'u kuşatması sırasında şehit düşen bir ulema olduğu söylenir. Türbesi ise halen hanın yanında bulunuyor.

Para Dergisi

Geri Dön