19 / 04 / 2024

Tarık Balyalı: Pendik’in en değerli yeri kentsel dönüşüm alanı ilan edildi!

Tarık Balyalı: Pendik’in en değerli yeri kentsel dönüşüm alanı ilan edildi!

Pendik Belediyesi Meclis Üyesi Tarık Balyalı, “Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilen bölge Pendik’in merkezi ve sahil kısmı. Yani emlak bedeli olarak Pendik’in en değerli bölgesi. Kentsel dönüşümle çok ciddi bir mağduriyet doğdu" dedi




AKP’li Pendik Belediyesi ilçede ilk kentsel dönüşüm alanı olarak sahildeki Batı Mahallesi’ni ilan etti. İlçe meclisinde kabul edilen plana göre Pendik Burnu’nu da kapsayan bölgede yüzlerce bina kentsel dönüşümden etkilenecek. CHP’liler ise AKP’lilerin oylarıyla kabul edilen bu karara tepkili. Pendik Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Tarık Balyalı, “Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilen bölge Pendik’in merkezi ve sahil kısmı. Yani emlak bedeli olarak Pendik’in en değerli bölgesi. Kentsel dönüşümle çok ciddi bir mağduriyet doğdu. Çünkü verilen emsaller, yapıların fiili emsallerinin altında. Herkes panik içinde evinin derdine düşmüş durumda. Yeni imarla daireler yüzde 30-40 aralığında küçülecek ya da mahalleli yandaş müteahhitlerin kucağına düşecek. Yani neresinden bakarsanız bakın Pendik Batı Mahallesi’nin geleceği karanlık” diye konuştu. Balyalı, sürece karşı mahalle halkı ile birlikte demokratik ve hukuksal hakları sonuna kadar kullanacaklarını söyledi. AKP’li belediye yetkilileri ise rant iddialarını reddederek, “Rant olsa bile o da mahalleliye yarar” yanıtını verdi. Kentsel dönüşüme alınan bölge sadece Pendik’in değil İstanbul’un da en değerli yerlerinden olan Pendik Burnu ve çevresi. Batı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Planı geçen hafta Pendik Belediyesi’nden geçti. Eylül ayı içerisinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan bir protokolün diğer tarafında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bulunuyor. Planın ilçe meclisinde görüşüldüğü sırada detaylı olarak incelemek istediklerini ancak AKP tarafından planın “apar-topar” Meclis’ten geçirildiğini söyleyen CHP’li Meclis Üyesi Balyalı Batı Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm adımını şöyle değerlendirdi: “Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölge Pendik’in en değerli bölgesi. Pendik’in özellikle E-5 üzeri mahallelerinde çok büyük imar problemleri var. Yüz binlerce insanın yaşadığı bölgelerde imar planları yapılamadığı için yıllardan beri inşaat yapılamıyor. Çok büyük bir oranda gecekondulaşma var. Kentsel dönüşüm ilan edilen mahalle ise planlı ve ruhsatlı yapıların olduğu eski bir mahalle. Üstelik kayalık yapısı itibarıyla da zemin olarak ilçenin en sağlam yeri. Burası var olan imar planları ile kendi kendisine dönüşüyordu. Yani kentsel dönüşüm ihtiyacı yoktu. Ancak Pendik’te ilk kentsel dönüşüm alanı burası seçildi. Bunun tek sebebi var: Pendik’in diğer mahallelerinde yapılan daireler ortalama 150-200 bin aralığında satılıyor. Bu bölgedeki binaların yıkılıp yenisinin yapılması halinde deniz kıyısındaki dairelerin fiyatı 1.000.000 dolara kadar çıkar. Kentsel dönüşümle çok ciddi bir mağduriyet doğdu. Herkes panik içinde evinin derdine düşmüş durumda. Yeni imarla daireler yüzde 30-40 aralığında küçülecek ya da mahalleli yandaş müteahhitlerin kucağına düşecek. Yani mahallenin geleceği karanlık.”


Plan ne diyor?


Pendik Batı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı Plan Notları’nda şöyle deniliyor: “Planın onay tarihinden itibaren, 5 yıl içerisinde, yapı maliklerince, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince riskli yapı veya depreme dayanıklı olmayan yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi yapılarak yıkımları gerçekleştirilecektir. Bu sürenin sonunda depreme uygun olmayan yapı kalması durumunda, ilgililerinden bina sağlam raporu talep edilerek, riskli yapı çıkması halinde uygulama belediyesince yapılacaktır.” AKP’li Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin bir süre önce yaptığı açıklamada, “15 yıllık kentsel dönüşüm planı hazırladık. Kimi yerde 2, 2.5 azami 3 emsal vereceğiz. Hatta 1.5 emsalle çözeceğimiz yerler olacak. İlk 5 yılda 31 mahallemizden Çamçeşme, Kavakpınar, Kaynarca, Bahçelievler, Batı, Doğu, Yenimahalle, Sabanbağları, Orta Mahalle, Dumlupınar, Ertuğrul Gazi ve Çınardere dönüşüme tabi tutulacak” demişti.


Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet


Geri Dön