26 / 04 / 2024

Tarım alanlarının kullanımına ilişkin 10 sorun meclis gündeminde!

Tarım alanlarının kullanımına ilişkin 10 sorun meclis gündeminde!

İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ülkemizdeki tarım alanlarının toplulaştırılmasına ve tarım alanlarının kullanımına ilişkin soru önergesi hazırladı. İlgezdi 10 soruya yanıt aradı..



Tarım alanlarının kullanımına ilişkin 10 sorun meclis gündeminde!


İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ülkemizdeki tarım alanlarının toplulaştırılmasına ve tarım alanlarının kullanımına ilişkin soru önergesi hazırladı. İlgezdi sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e iletti.


"Arazi tapulaştırılmasına yönelik kanun teklifinin en kısa zamanda Meclis'e geleceği, ekilemeyen arazilerin devlet tarafından kiraya verilmesinin sağlanacağı, meraları işgal edenlerin cezalandırılacağı ve başka ülkelerden verimli tarım arazileri kiralanacağı Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklanmıştır." diyen İlgezdi 10 soru sordu.


İlgezdi'nin soruları

1. 2 Trakya büyüklüğündeki tarım arazisinde ekim yapılamazken, yurtdışından verimli tarım arazisi kiralamaya iten sebepler nelerdir?


2. Türkiye'nin 38,5 milyon hektar toplam tarım alanı varken, işlenebilen tarım arazisinin yaklaşık 24 milyon hektarsa kalmasının sebepleri nelerdir?


3. Türkiye'nin son 25 yılda Hollanda büyüklüğünde (4 milyon hektar), son 12 yılda ise Belçika büyüklüğünde (3 milyon hektar) tarım arazisi kaybettiği ifade edilmektedir.

- Türkiye 2002-2016 yılları arasında kaç hektar tarımsal arazi kaybetmiştir?

- Bu kayıplar neden yaşanmıştır?

- Tarım dışında kalan söz konusu araziler bugün hangi amaçla kullanılmaktadır?


4. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın arazi toplulaştırması çalışmaları hangi aşamadadır? Bugüne kadar hangi şehirlerimizde ne kadar arazi tapu altına alınmıştır?


5. Büyükşehir sınırlarında kaldığı halde, kaç hektar tarım arazisi imara açılmıştır?


6. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin kaç hektarı imara açılmış, bu arazilerin üzerine hangi sanayi tesisleri kurulmuştur?


7. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin kaç hektarı üzerinde Turizm, madencilik, konut ve ulaştırma projelerine onay verilmiştir?


8. Turizm, madencilik, konut ve ulaşım projelerine açılan arazilerimizin illere göre dağılımı nedir?


9. Tarım arazilerini korumak için Bakanlığınız tarafından yürütülen projeler nelerdir?


10. Modern şehir planlamasına toprağın korunması prensibini de dahil etmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak yürütülen projeler var mıdır? Bu kapsamda Altyapı ve konut inşaatlarını verimsiz topraklar üzerinde yapmayı teşvik edici hangi çalışmalar yürütülmektedir?






Geri Dön