23 / 04 / 2024

Tarım arazileri sanayi ve yerleşim yeri oldu!

Tarım arazileri sanayi ve yerleşim yeri oldu!

CHP'li Umut Oran, Sudan'da tarıma teşvik projesinin başlatılmasını değerlendirdi. Oran, Tarım alanlarının azalmasının en büyük nedeninin çarpık kentleşme ve sanayileşme olduğunu belirtti.



Türkiye'deki tarım arazileri hızla yok olurken AKP'nin Sudan'da tarıma teşvik projesi başlatmasını eleştiren CHP'li Umut Oran, çarpık kentleşmeye dikkat çekti. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Oran, AKP'nin iktidarda olduğa 14 yıl boyunca 3.5 milyon hektar tarım arazisinin yok olmasına göz yumduğunu belirterek "Hükümetin çiftçinin durumunu iyileştirip aracıları ortadan kaldırmak yerine Sudan'da 8 milyon dönüm araziyi kiralayarak ucuz tarım ürünü ithal etmeyi planlaması bir 'Zihni Sinir' projesidir" dedi. 


Tahıl, sebze ve süs bitkisi işlenen tarım alanlarının 2002 yılında 23.9 milyon hektar olan büyüklüğünün 2016 sonunda 20.4 milyon hektara gerilediği bilgisini veren Umut Oran, baharat bitkileri ile bağ ve zeytinlik gibi uzun ömürlü bitkilerin toplam alanı da dahil edildiğinde işlenen tarım alanlarının yüzde 10.6 oranında küçülerek 26.6 milyon hektardan 23.8 milyon hektara düştüğünü belirtti. 


Tarım alanlarının azalmasının en büyük nedeninin çarpık kentleşme ve sanayileşme olduğunu dile getiren Oran "Tarım arazileri imara açılarak sanayi ve yerleşim yeri yapıldı" diye konuştu, Oran ayrıca, 14 sene sonunda tarım, hayvancılık ve ormancılık sekörünün ihracatının toplam tutarı yüzde 208 artışla 5 milyar 398 milyon dolara çıkarken, aynı ürünlerde ithalatın yüzde 314 artışla 7 milyar 42 milyon dolara yükseldiğine dikkat çekti.



Sözcü


Geri Dön