29 / 03 / 2024

Tarım arazilerine ilişkin düzenleme yapılıyor!

Tarım arazilerine ilişkin düzenleme yapılıyor!

Torba tasarının 80 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hazine'ye ait tarım arazilerinin satın alınmasına ilişkin başvuru süresi bir yıl daha uzatılacak.



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, torba tasarı olarak bilinen "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı"nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı.

 

Torba tasarının 80 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

 

Torba tasarının kabul edilen 80 maddesi içinde turizm sektörünü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren maddeler de yer alıyor. 

 

Kültür varlıklarının onarımı 

Buna göre; taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, bunların koruma alanları ve sit alanlarında, İmar Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamına giren ruhsata tabi olmayan tadilat ve tamiratları, kültür varlıkları yönünden bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan yerlerde yetkili idarelerden, bu büroların olmadığı yerlerde Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerinden, tabiat varlıkları ve doğal sit alanları yönünden ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden izin almadan ya da izne aykırı yapanlar veya yaptıranlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.

 

Güvenlik gerekçeli tahsis 

İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve İl Özel İdareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak veya irtifak hakları Bakanlar Kurulu kararıyla Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilecek.

 

Ecrimisil ödemelerinin ertelenmesi de torba yasada  

Turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016'da alınması gereken kira, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile izinsiz kullandıkları Hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.

 

Düzenlemeye göre, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017'ye uzatılacak.

 

Tarım arazilerine ilişkin düzenleme yapılıyor 

Öte yandan, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'a eklenen maddeyle, Hazine'ye ait tarım arazilerinin satın alınmasına ilişkin başvuru süresi bir yıl daha uzatılacak.

 

Hazine'ye ait tarım arazilerinden belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalması nedeniyle satılamayacak olanların belirlenmesinde, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan belediye ve mücavir alan sınırları esas alınacak.


2/B alanlarında bulunan taşınmazların satışına ilişkin olarak bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla süresi içinde başvurmayanlara 6 ay, kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenlere 6 ay, taksitli satışlarda, sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenlere 6 ay ödeme süresi verilecek.

 

Orman sayılmayan ve tapuda Hazine adına tescil edilen Antalya'nın Aksu ilçesi Atatürk Mahallesi'nde bulunan 13 bin 322 ada 1 parsel numaralı taşınmazın ifraz ve imar uygulamasından oluşan 13 bin 322 ada 2 parsel numaralı taşınmak ve diğer taşınmazlar ile Döşemealtı ilçesi Kömürcüler Mahallesi'nde bulunan taşınmazların zilyetleri veya fiili kullanıcıları tespit edilerek kadastrosu yapılacak.


Bu taşınmazlar, tapu kütüğünün beyanlar hanesine göre kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilere ya da bunların kanuni ve akdi haletlerine doğrudan satılacak.

 


Torba Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi!



Haber Alanya 


Geri Dön