28 / 03 / 2024

Tarım arazilerinin bölünmesi yasaklanacak!

Tarım arazilerinin bölünmesi yasaklanacak!

Tarım Bakanı Eker, yıllardır gündemde olan ama bir türlü önüne geçilemeyen 'tarım arazilerinin bölünmesini' yasaklayacaklarını söyledi. şžirket kurup birleşenler de teşvik alacak



Hükümet, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını önlemek için radikal bir adım atıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, arazilerin parçalanmasının önlenmesi için Medeni Kanun'da değişiklik yapacaklarını belirterek, artık 'sınırlama' değil 'yasaklama' yoluna gideceklerini açıkladı. Bakan Eker, 'Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek için yasal ve yapısal değişikliğe gidiyoruz. Örneğin, dört kardeş babasından kalan 100 dönüm araziyi bölemeyecek. 'şžirket kurun destekleyelim' diyeceğiz. Böylece hem üretim hem de verimlilik artacak. Hem çiftçimiz hem ülke zenginleşecek' dedi.

80 YILLIK SORUN

Tarımsal ekonomik büyüklük açısından 2023'te dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almayı hedefleyen hükümet bunun temellerini atmaya başladı. Tarım sektörünün milli gelire katkısı yüzde 157 artarken, tarımsal havzalarla eşgüdümlü olarak bölgelerin özelliklerine göre seracılık, meyvecik, hayvancılık gibi konularda organize üretim bölgelerine destek verecek. Yaklaşık 80 yıldır tarım sektörünün temel sorunlarından biri olan arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilecek. Bu doğrultuda, bölünmüş arazilerin tapulaştırılması 2002 yılı öncesindeki 41 yılda 450 bin hektarla sınırlı kalırken, son 8 yılda ise 3 milyon hektarın üzerine çıkarıldı. Tapulaştırma işlemleri 2023 yılında tamamlanmış olacak. Yeni düzenlemelerle bir yılda 1 milyon arazi tapulaştırılacak ve teknolojik ekipmanla verimli bir tarım yapılması sağlanacak.

SINIR DEĞİL YASAK

Türkiye'de çiftçi başına düşen tarım alanının AB ülkelerinin gerisinde kaldığını belirten Eker yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: 'Bu da tarımsal faaliyetlerin maliyetini artırıyor. Bir kişinin 100 dönüm arazisi var 5 de mirasçısı varsa bu kişi öldüğünde arazi 20'şer dönüme düşüyor. Bu durumda topraktan verim de alınmıyor. Daha önce 20 dönüm sınırı getirmiştik. Artık bu olmayacak. Birkaç maddelik düzenleme ile sorun çözülüyor. Köydeki parçalı araziler birleştiriliyor.'

Bu da Türk modeli

AB ülkelerinde 175 dekar olan ortalama toprak büyüklüğü Türkiye'de 59 dekar. Araziler mutlak tarım, özel ürün, dikili tarım, marjinal tarım arazileri olarak sınıflandırılacak. Miras yoluyla bölünecek topraklar, yeterli büyüklükte parsel oluşturmuyorsa ortak kullanımı teşvik edilecek. Bu da olmuyorsa kiralanacak ya da satışa çıkarılacak. Yeterli büyüklükte parseller oluşmuyorsa tapuda devir yapılamayacak. Bu araziler için tapuya şerh konulacak.

Ucuz arazi ve kredi verilecek

Bugüne kadar bölünmüş olan arazileri de ölçek büyüklüğüne taşımak için teşvik politikaları devreye sokulacak. Arazisini ölçek büyüklüğüne taşımak isteyene, arazi edindirme ofislerinden ucuz arazi satılacak. Bir daha bölünmemesi şartıyla cazip şartlarda krediyle arazi verilecek. İsteyenler bu ofislerden tarım arazisi alacak. Ailesinden miras kalan tarlayı almak isteyen vatandaş, ofisten kredi alarak kardeşlerinin payını ödeyebilecek.
Sabah


Geri Dön