19 / 04 / 2024

Tarımsal amaçlı yapıların ruhsatlandırılması!

Tarımsal amaçlı yapıların ruhsatlandırılması!

Tarımsal amaçlı yapıların ruhsatlandırılması ile ilgili esaslar, 17 Ağustos 2011 tarihinde 28028 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamede yer alıyor. İşte tarımsal amaçlı yapıların ruhsatlandırılması...



Tarımsal amaçlı yapıların ruhsatlandırılması!

Tarımsal amaçlı yapıların ruhsatlandırılması ile ilgili esaslar, 17 Ağustos 2011 tarihinde 28028 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yer alıyor.


MADDE 22 –

Köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslar

Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmaz. 


Ancak etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur. 


Etüt ve projelerin sorumluluğu müellifi olan mimar ve mühendislere aittir. Bu yapılar valilikçe ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro planlarına işlenir. 


Köy yerleşik alan sınırları dışında kalan ve entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların yapı ruhsatı alınarak inşa edilmesi zorunludur. 


Tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların denetimine yönelik fenni mesuliyet 28 inci madde hükümlerine göre mimar ve mühendislerce üstlenilir.


Tarımsal amaçlı yapılar yönetmeliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön