29 / 03 / 2024

Tariş İplik'in satılma kararına işçiler tepkili!

Tariş İplik'in satılma kararına işçiler tepkili!

Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası'nın satışı için Genel Kurul'da ortaklardan onay alınması işçilerin tepkisine yol açtı



Fabrikada örgütlü TEKSİF Sendikası'nın  İzmir  Şube Başkanı Faruk Aksoy, 'Herşeye rağmen üretimden yanayız. Sessiz sedasız fabrikayı bırakıp gitmeyiz' diyor

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin, Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası'nı satmak için Genel Kurul'da ortaklarından onay alması ve üretime ara veren fabrikanın işçilerinin kısa çalışma ödeneğinin 1 Eylül 2009'dan itibaren altı ay daha uzatılması, çalışanlarının akıbetinin ne olacağı sorusunu gündeme getirdi.
TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, yeni seçilen Beliğ Azbazdar yönetimine moral vermek için kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını kabul ettiklerini belirterek, "Fabrikanın satışı söz konusu olamaz. Böyle bir durumda kimse bizden orayı sessiz sedasız bırakıp gitmemizi beklemesin" dedi.

Borç kıskacında
Bir süre önce, borç ve haciz kıskacında olağanüstü genel kurula giderek yenilenen Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yönetimi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın önerisi doğrultusunda elindeki gayrimenkulleri satmak için ortaklarından yetki aldı. Yaklaşık 140 milyon TL'lik piyasa değeri ile Birliğin sahip olduğu en kıymetli gayrimenkullerinden olan İplik Fabrikası'nın satışı yönündeki gelişmeler, Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası'nın (TEKSİF) da tepkisini çekti.
TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, kısa çalışma ödeneğinin altı ay daha uzatılmasının gündeme gelmesiyle birlikte Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası Sinema Salonu'nda referandum yaptıklarını söyledi. Aksoy, "Üyelerimizin yüzde 90'ının katıldığı toplantıda yeni yönetime moral ve destek amacıyla, güven oluştursun diye kısa çalışma ödeneğinin uzatmayı kabul ettik. Bazı arkadaşlarımız ise iş akdini feshetmek istedi. 25 arkadaş ismini yazdırdı, bu rakam 60'ı bulabilir" açıklamasında bulundu.
Fabrikanın satılmasına ilişkin karara ise tepki gösteren Başkan Aksoy şöyle konuştu:
"Tariş İplik, Türkiye işçi hareketinin ilk direnişinin başladığı yer. Kimse bizden orayı sessiz sedasız bırakıp gitmemizi beklemesin. Biz gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Araştırmalarımızda Organize Sanayi Bölgesi içindeki fabrikanın satılması önünde hukuki engeller olduğunu tespit ettik. Fabrika, kombine yağ tesislerine ve diğer gayrimenkullere benzemiyor. Satılması önünde hukuki engeller var. Biz çalışanlar olarak her türlü fedakârlığı yapıyoruz. Ücretsiz izni, bir altı ay daha kısa çalışma ödeneği almayı, toplu sözleşmeyi bir yıl daha uzatmayı kabul ettik. İstediğimiz fabrikanın açılması. Bedeli ne olursa olsun iplik üretmeyi istiyoruz. Bize verdikleri sözlerin arkasında duracaklarsa daha da fedakârlık yapmaya da hazırız."

`Her şey yasayla başladı'
Tariş'in özerkleştirilmesini öngören ve 4572 sayılı yasa ile birliklerin zarar gördüğünü vurgulayan Aksoy, "Çünkü bu yasa ile birliklere `Siz sanayicilik yapmayın, üretmeyin, satmayın, yurtiçinde sanayicilerin, yurtdışında çok uluslu şirketlerin rakibi olmayın, elinizdeki sanayi tesislerini bir an önce satın. Sadece ürün alım ve satımıyla uğraşın' deniliyordu. Bu yasa ile yetinmediler, `yapılandırma' adı altında kurulu fabrikaların şirketleştirilmesini, şirketlerin satılmasını ve sürekli çalışanların işten çıkarılmasını istediler" dedi.
TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy ayrıca, yönetimden eğitim, gıda ve Tariş mamullerinden oluşan ayni yardımları istediklerini ve kısa süre sonra yanıt alacaklarını belirtti. Beliğ Azbazdar yönetimini kararlı ve kendine güvenli gördüklerini de anlatan Faruk Aksoy, yönetimin zor durumda olan çalışanlara yardım etmelerini umduğunu sözlerine ekledi.

Bakanlık yazısında neler var?
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan 24 Haziran 2009'da Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'ne gönderilen ve 19 Ağustos 2009'daki Olağanüstü Genel Kurul'da kabul edilen önergeye göre, gayrimenkullerin satışı ile 352 milyon 703 bin 600 TL'lık kısa ve uzun vadeli borcun ödenmesi söz konusu.
Bakanlık yazısında, Birliğin 300 milyon TL'yi bulan gayrimenkullerinin yanı sıra tasfiye halindeki Aydın Tekstil'in piyasa değerinin 85 milyon TL, iplik fabrikasının piyasa değerinin 140 milyon TL olduğu belirtilerek en iyi çözümün değeri 525 milyon TL'yi bulan gayrimenkullerin satımı olduğu vurgulanıyor.

Radikal


Geri Dön