28 / 03 / 2024

Tarkan Konar: Gezi ruhuyla Beyoğlu'nu dönüştüreceğiz!

Tarkan Konar: Gezi ruhuyla Beyoğlu'nu dönüştüreceğiz!

CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı olan Tarkan Konar, Beyoğlu'na dair hedeflerini anlattı.Tarkan Konar gezi ruhunu yönetime taşıyacak katılma bir kent yönetiminin önemini vurguladı.



CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı olan Tarkan Konar, Beyoğlu'na dair hedeflerini anlattı. Gezi ruhunu yönetime taşıyacak katılma bir kent yönetiminin önemini vurgulayan Konar, "Sokak çoktan ezberleri bozmuş durumda. Yeni olanı örgütleyecek bir arayış var. Biz bu arayışa cevap olacağız" diyor CHP'den Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı olan Tarkan Konar ile Beyoğlu'na dair hedeflerini ve projelerini konuştuk. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEİDER) Eski Başkanı olan Konar, hem Gezi Parkı direnişinde hem de Beyoğlu'nda masa sandalye yasaklarına karşı uerilen mücadelede öne çıkan bir isim oldu. Önümüzdeki yerel seçimlerde Türkiye'de siyasetin yeniden dizayn edileceğini ve Beyoğlu'nun da bu noktada kilit önem taşıyacağını söyleyen Kongt, Gezi ruhunu yerel yönetime taşıyacak katılıma, şeflâj, demokratik bir kent yönetimi hedefliyor. Konar, "Sokak çoktan ezberleri bozmuş durumda. Yeni olanı örgütleyecek bir arayış uar. Biz bu arayışa cevap olacağız" diyor. 


»Beyoğlu için belediye başkanlığına neden adaylığınızı koydunuz? 

Farklı siyasetlerden, geleneklerden gelen gelen insanlar olarak, yerel semt dernekleri olarak Beyoğlu ile ilgili yerel seçimlere müdahil olmak gibi bir derdimiz vardı. 

Bu kapsamda CHP ile görüşmelerimiz oldu. Bu yerel seçimlerde Türkiye'de siyasetin yeniden dizayn edileceğini ve Beyoğlu'nun^-da bunun merkezi olacağını düşünüyorduk, Gezi direnişi bizim söylediklerimizi fazlasıyla gösterdi. Beyoğlu yerelinde bir oluşum çıkmaması aslında beni Beyoğlu için aday adaylığına zorladı. Artık farklı bir dönemdeyiz. Sokak çoktan ezberlerimizi bozmuş durumda. 

Sokak şu an örgütlü kitleden daha ileride. 

Yeni olanı örgütleyecek bir arayış var. Bizim de arayışımız bu oldu. Tüm ezberleri gözden geçirecek bir işe girişmiş olduk. 


»Beyoğlu'na seçilirseniz nasıl bir yönetim hedefliyorsunuz? 

Gezi direnişi ne ise onu yerel yönetimlere yansıtmak istiyoruz. Katılımcı, şeffaf, demokratik bir kent yönetimi hedefliyoruz. 

Başta dezavantajlı gruplar olmak üzere tüm kesimlerin, azınlıklardan, LGBTI bireylere, muhafazakar kitlelerden, Atatürkçüsüne kadar her kesimin söz, yetki ve karar hakkının olacağı bir mekanizma tesis ederek yol alacağız. Kentsel dönüşümden turizme, eğlence sektöründen tekstile kadar Beyoğlu'nda ne yapılması gerektiğine birlikte karar vereceğimiz bir ekip oluşturacağız. Bütün projelerimizde işin ehlileriyle çalışmak istiyoruz ve herkesin söz sahibi olacağı bir yapılanma kurmayı planlıyoruz. Gerçek bir kent konseyi yapılanması sağlayacağız. Beyoğlu'nda ne yapılmasına dair birlikte çalışılacak bir ekip oluşturacağız. Belediyeciliği projeye eşitleyen anlayışa karşı halkla birlikte kararlar alacağız. Beyoğlu'nda 45 mahalle var. Her mahalle için tüzel kişiliği olan bir kooperatif oluşturulacak ve bu kooperatiflerin hukuki temsilcileri olacak. Bu uzmanlar bir araya gelip mahallelerinde söz söyleme hakkına sahip olacak. İşin uzmanlarıyla beraber oturup kararlar alınacak.

 

»AKP döneminde sizce Beyoğlu nasıl değişti? Beyoğlu'nda neyi değiştireceksiniz? 

AKP döneminde Beyoğlu'nda küçük esnafı öldürmeyi planlayan politikalar izlendi. Beyoğlu'na uluslararası AVM'leri, rezidansları getirmeyi planlayan bir süreç yaşıyoruz. Her şeyden önce bu sürece dur diyeceğiz. Elbette yatırım devam edecek, standartlar yükselecek. Ancak bu ju anda yürüdüğü biçimde olmayacak. 

Beyoğlu'nu tekrar insanlar için bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. 

Mesela cumartesi günleri Beyoğlu'nu ziyaret eden kişi ortalaması AKP döneminden önce 3 milyon kişiyken şimdi bu 1,5 milyona düşmüş durumda. Bunun sebebi de biliyorsunuz ki yasaklar. Bunu tekrar yukarı taşımak için çalışacağız. 

Karaköy'den Beyoğlu'na baktığınız zaman şu anda gri bir keşmekeş görüyorsunuz. Biz şehir plancılanyla teraslar için özel bir çalışma yapıp, buraya beyaz bir ege adası görünümü vereceğiz. Beyoğlu teraslanyla ünlü bir yer haline gelecek. Yine mahallelerde kuracağımız kent enstitülerimiz olacak. 

Kent enstitülerinde kadınların meslek edinmeleri, sosyal hayata katılmaları sağlanacak. 

Çocuklar için okul dışı faaliyeüer yapılacak. 

Yetişkinler için de meslek edindirme kursları olacak. Talimhane'den başlayıp içeriye doğru sirayet etmeye başlayan Arap tavernaları kültürü Beyoğlu'ndan silinmiş olacak. Esnaf bu durumdan rahatsız. Her taraf acentalarla dolu. Bu durumu düzelteceğiz. 


»Kentsel dönüşüm konusunda ne düşünüyorsunuz ? Beyoğlu'nda Tarlabaşı, Okmeydanı, Haliç projeleri var. Ne yapılabilir bu konuda? 

Kentsel dönüşüm öncesinde bir göç sorunu vardı ve hâlâ da devam ediyor. Ne yaptılar bu zamana kadar gelen iktidarlar? Şehir dışlarında kendilerine güvenlikli siteler kurup oralarda yaşadılar. Kent merkezlerindeki bu gecekondu mahallelerini göç edenlere bıraktılar. Kent merkezleri şimdi daha varlıklı kesimin çekim merkezi haline geldi. Kent merkezleri değer kazanmaya başlayınca kentsel dönüşüm ile birlikte insanlar yerlerinden sürülmeye başlandı. Tarlabaşı bunun en tipik örneği.Biz kentsel dönüşüm değil, yerinde iyileştirme hedefliyoruz. Var olan yapıda insanların yaşam standardını yükseltmemiz gerekiyor. İnsanların yaşam standardını yükseltmezseniz, insanlar yine oradan çekip giymeye mecbur kalır. 

Kentsel iyileştirmeyi halkın karar vereceği bir süreçle gerçekleştireceğiz. 


»Gezi süreci çok önemli sizin adaylığınız açısından. Gezi Parkı için ne tür planlarınız var? 

Gezi Parkı Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir alan. Ancak Beyoğlu'nu aldığımız durumda Gezi Parkı Festivali'ni sürdürmeyi hedefliyoruz. 2.Beyoğlu Gezi Festivali yapmayı düşünüyoruz. Her yıl 15 gün Gezi Parkı'nı da içine alacak bir festival düşünüyoruz. 


» Neden CHP'yi tercih ettiniz ? 

İnsanlar idealleriyle, ütopyalarıyla bugünkü reel politik arasına sıkışmış durumda. Gezi ruhuyla beraber insanların kafasında ne istediklerine dair artık birtakım şeyler oluşmuş durumda. Ama işin bir de reel politik tarafı var. İnsanlar sandığa gidecek ve oy verecek. Dolayısıyla bu araya sıkışma halini en rahat çözebilme formülü bu gerçeklikten bakmaktır. Bu etapta insanlar CHP sayesinde amacına ulaşmalı. Ben de kendi durduğum yerden mümkün mertebe buna hizmet etmeye çalışıyorum. Bu yüzden CHP'yi tercih ettim. insanlar Gezi ruhunu keybetmeden, CHP'ye oy vererek amacına bir adım daha yaklaşmalı diye düşünüyorum


Birgün


Geri Dön