20 / 04 / 2024

Tarlabaşı-Harbiye tünelinde inşaata 5 gün kaldı!

 Tarlabaşı-Harbiye tünelinde inşaata 5 gün kaldı!

Taksim Meydanı’nın yayalaştırılmasında Tarlabaşı-Harbiye tünelinin inşaatı 5 gün içinde başlayacak, 240 günde bitirilecek.



Büyük tartışmalara neden olan ve imar planı askıya çıktığı an dava açılan Taksim Meydan Düzenlemesi’nde geri sayım başladı. 


İlk kazma birkaç gün içerisinde vurulacak. İlk etap tüneli olan TarlabaşıHarbiye için 30 Ağustos'ta ihaleye çıkan İBB, araç altgeçit işini, 51 milyon 555 bin 370 TL ile en düşük teklifi veren Kalyon İnşaat’a verdi. Belediye, 14 bin 315 adet fore kazığın çakılacağı projenin inşaatı için tahmini 52 milyon 154 bin TL maliyet belirlemişti. 24 Eylül'de sözleşmesi yapılan proje inşaatı için 5 gün içinde yer teslimi yapılacak ve Taksim Meydan Düzenlemesi resmen başlamış olacak.


7 gün 24 saat inşaat


Yer tesliminin ardından Kalyon İnşaat’ın altgeçit inşaatını tamamlaması için 240 gün süresi olacak. Bu süre zarfında firma, meydanın tamamında çalışamayacak. Bölge bölge çalışacak ve çalıştığı alanı panolarla tamamen kapatacak. Firma, inşaat atıklarının naklini yapan kamyonların tekerleklerini yıkayarak yolların kirlenmesini önleyecek. 7 gün 24 saat çalışma izni olan firma, projeyi yüksekten gören bir noktaya konulacak kamerayla aralıksız kontrol edecek. İlk etap tünelin bitmesinden sonra diğer tünellerin yapımına başlanacak. İnşaat sırasında alternatif yollara yönlendirilecek olan trafiğin nasıl etkileneceği merak konusu...


Bildiğimiz Taksim Meydanı'ndan çok farklı


Projeyle Taksim Meydanı bugünkü halinden çok farklı bir kimliğe bürünüyor. Meydanın tamamı yayalara ayrılacak. Araçlar için, Tarlabaşı, Sıraselviler, Harbiye, Gümüşsuyu yönlerinden ve Mete Caddesi’nden tünele giriş çıkış olacak. 


TAKSİM Meydanı’ndaki en büyük farklılıklardan biri de Gezi Parkı’nın olduğu bölgede görülecek. Parkın yerine eski Topçu Kışlası yeniden inşa edilecek. Metro ve füniküler girişleri yana kaydırılacak. Toplam 98 bin metrekare alan yayalaştırılacak.



Ezgi EVCİL / AHT 


Geri Dön