19 / 04 / 2024

Tarlabaşı projesinde söz sırası idare mahkemesinde!

Tarlabaşı projesinde söz sırası idare mahkemesinde!

Danıştay, iptal kararından geri adım atmadı. Proje ile ilgili şimdi gözler İstanbul İdare Mahkemesi'nde. Mahkeme bozma kararına direnirse son sözü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu söyleyecek.



Tarlabaşı, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a dayanarak 20 Şubat 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan edildi. Mart 2007'de ihalesi yapıldı. İhaleyi Çalık Holding kazandı. Proje 30 Kasım 2007'de İstanbul Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandı. 9 adayı kapsayan bölge için hazırlanan projeler Beyoğlu Belediye Meclisi'nde 11 Ocak 2008 tarihinde oybirliğiyle onaylandı. Eylül 2008'de binalar boşaltılmaya başlandı. Mal sahipleri sunulan teklifler tartışma yaratınca konu yargıya taşındı.




İPTAL İSTEMİNE RET

Aralık 2013'te İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Beyoğlu Koruma Uygulama ve Beyoğlu Nazım İmar Planları'nı iptal etti. Ancak iptal kararı koruma amaçlı imar planları dışına çıkarılıp özel projeler kapsamında yapıldığı için Tarlabaşı projesini etkilemediği kaydedildi. Farklı idare mahkemeleri bu kez projede kamu yararı olduğunu belirterek, iptal isteminin reddine karar verdi.




DANIŞTAY BOZDU

Bu karar Tarlabaşı hak sahiplerince temyiz edildi. Temyiz istemini görüşen Danıştay 6. Dairesi, Beyoğlu Belediyesi'nin 5366 sayılı Yenileme Kanunu uyarınca yaptığı kamulaştırmaların ‘kamu yararına olmadığına' karar vererek, idare mahkemelerinin kararlarını bozdu. Davalı Beyoğlu Belediyesi Danıştay 6. Dairesi'nin bozma kararına karşı "karar düzeltme yoluna" başvurdu. Daire, 4 Mayıs 2015'te karar düzeltme talebinin reddine karar verdi. Kararda, "karar düzeltmeye gerektirecek bir neden olmadığı" belirtildi. Karar bu hafta davanın taraflarına tebliğ edildi. Bu karar sonrası dava dosyası yeniden İstanbul İdare Mahkemesi'ne gidecek. Mahkeme yeniden yapacağı yargılamada 6. Daire'nin bozma kararına direnebileceği gibi karar uyarınca projenin iptaline de karar verebilecek. Mahkemenin direnme kararı alması durumunda dava dosyası son sözü söyleyecek olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek. Kurulun vereceği karar kesin olacak.



Beyoğlu Belediyesi: Proje hız kesmeden devam ediyor

Beyoğlu Belediyesi, Tarlabaşı 1. Etap Yenileme Projesi'ndeki kamulaştırmaların hukuka uygun olmadığı yönünde basında yer alan haberlerin asılsız olduğunu, devam eden projede her hangi bir durdurma kararının söz konusu olmadığını bildirdi. Belediyeden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Danıştay 6. Dairesi'nin aldığı yeni bir kararla, bazı kamulaştırmaları iptal ettiği, yenileme projesinin akamete uğradığı şeklinde algı oluşturmaya dönük haberler asılsızdır. Danıştay 6. Dairesi, İdare Mahkemeleri'nden daha detaylı bir inceleme yaparak, yeniden bir karar vermelerini istemiştir. Sonuç olarak, Tarlabaşı 1. Etap Yenileme Projesi kapsamındaki bütün kamulaştırmalar hukuka uygundur. İdare mahkemeleri de, Anayasa Mahkemesi de bu uygunluğu teyit etmiştir. Tarlabaşı Yenileme Projesi'nde çalışmalar hukuki herhangi bir engel ve duraksama olmaksızın hızla devam etmektedir."



Habertürk


Geri Dön