24 / 04 / 2024

Tarlaya inşaat yapmak mümkün mü?

 Tarlaya inşaat yapmak mümkün mü?

İmar Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliklerine göre belirlenen kurallar çerçevesinde inşaat yapılması gerekiyor.Peki tarlaya inşaat yapmak mümkün mü?Tarlaya inşaat yapılabilecek durumlar nelerdir?İşte tarlaya inşaat yapılması..



Tarlaya inşaat yapmak mümkün mü?

Tarlaya inşaat yapabilmenin gerektirdiği koşullar vardır.Bunlar İmar Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliklerinde açıklanıyor. İmar kanununa göre , eğer ev yapılacak yer, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy cami ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi olmuyor. 


İnşa edilecek yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekiyor. İznin köy ihtiyar heyetinden  alınması gerekiyor. Bu yapılar dışındaki ruhsata tabi yapılara inşaat ve yapı kullanma izni, Valilik tarafından veriliyor.


Köylerde kadastral yolu olan tarlaların yüzde 5 imarı bulunuyor. Ancak tarlalalara inşaat yapmanın koşulları arasında en fazla 250 metrekarelik üst sınıra yer veriliyor. Buna göre, 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor.


Parsel çok büyük olduğunda çeşitli nedenlerden dolayı ifraz söz konusu ise, ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel 5000 m2’den küçük olamıyor. 


Yönetmelik gereğince bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 metre cephesinin bulunması gerekiyor.


Tarla satışı nasıl olur?




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön