29 / 03 / 2024

Tasarruf tartışmasında son nokta

Tasarruf tartışmasında son nokta

En tasarruflu elektrikli ısıtıcı tartışmasına son noktayı TSE koydu...



TSE, yüzde 80 enerji tasarrufu sağladığı söylenen Vecta markalı ürüne belge verilmediğini açıkladı. TSE'ye bugüne kadar tasarruf ölçümü için herhangi bir başvuru da yapılmamış...

Doğalgaza ve elektriğe gelen yüklü zamlarla cüzdanları kış ortasında erimeye başlayan vatandaşın gözü kulağı elektrikli ısıtıcı firmalarından gelecek müjdeli habere çevrildi. Ancak sektör son günlerde yeni buluş değil, enerji tasarrufunu belgeleyecek "standart" kavgasıyla uğraşıyor. Olaylarla şöyle gelişti:

Baytek Isı Teknolojileri, moleküler ısı transferi sistemiyle yüzde 80 ısı tasarrufu sağladığını savunduğu Vecta marka ısıtıcıyla pazara hızlı bir giriş yaptı. Nano teknoloji ile üretilen Vecta markalı buluşuyla dünya piyasasından da büyük pay almayı umut eden firma, vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaştı.

BÖYLE TASARRUF İMKANSIZ

Ancak bu buluşa, sektörün önemli isimlerinden UFO firmasından itiraz geldi. UFO Başkan Vekili Abdullah Yeşil, Vecta markalı sobaların yüzde 80 enerji tasarrufu sağlaması halinde, UFO'nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı'na bağışlamaya hazır olduklarını açıkladı. Yeşil, "TSE belgesi var deniyor. Ancak TSE'nin bundan haberi yok. Tüketici yanıltılıyor ve kandırılmaya çalışılıyor" açıklamasında bulundu.

BELGELERİMİZ VAR

Baytek Üst Yöneticisi İsmet Başgül ise UFO'nun iddialarına karşılık TSE'den aldıkları muayene deney raporunu kamuoyuna açıkladı. Başında "özel deney" ibaresi bulunan raporda marka isminin üzerinin siyah kalemle karalandığı dikkat çekti. Firma bu durumu, "Rakiplerimize duyduğumuz saygı ve ticari itibarlarını zedelememek" şeklinde açıkladı.

VECTA'YA BELGE VERMEDİK

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yaptığı açıklamada, iddiaların aksine Vecta markalı ürüne herhangi bir TSE belgesi vermediklerini, üstelik bu marka adı altında herhangi bir firmanın hiçbir başvurusunun da kayıtlarında yer almadığını bildirdi. Konuya ilişkin bilgi veren TSE yönetimi, şu açıklamaları yaptı:

FARKLI MARKA FARKLI TEST

"Baytek Isı Teknolojileri AŞ, Vecta için değil, başka bir markalı ürünü olan Palmek için "özel deney" başvurusunda bulundu. Yapılan başvuru Palmek cihazının, bir saat ve 24 saatlik sürelerde ne kadar enerji harcadığının test edilmesiydi. TSE bu testi yaptı ve sonucunu firmaya teslim etti. Söz konusu testte, ürünün tasarruflu olup olmadığı değil, sadece belirli sürede ne kadar enerji tükettiği ölçüldü. Bir cihaz az enerji tüketebilir. Ancak odayı ısıtmayabilir. Tasarruf için ısıtması ve az enerji tüketmesi gerekir ki bunun için bambaşka bir testin yapılması gerekir."

SORUŞTURMA GELEBİLİR

TSE yetkilileri, Vecta'nın sunduğu belgenin sadece bir ölçümün sonucunu ifade eden bir rapor olduğunu, bunun asla kalite belgesi ya da tasarruf belgesi olarak lanse edilemeyeceğini belirtirlerken, "Konuyu araştırıyoruz. Eğer bu şekilde TSE ismi reklamlarda yer almışsa, haksız marka kullanımı nedeniyle firmalara ceza verilebilir" dediler. Yetkililer, Enstitü'ye bugüne kadar başka firmalardan da enerji tasarrufunun ölçümü talebiyle hiçbir talep gelmediğini de bildirdiler.

AYAKLI UFO'NUN TSE'Si YOK

Enstitü yetkilileri, TSE belgesinin zorunlu değil, isteğe bağlı olarak alındığını belirtirlerken, UFO firmasının sadece duvara monte edilen modelleri için TSE belgesi verildiğini, ayaklı modellerine ise TSE belgesi verilmediğini bildirdiler.

Ayaklı modellere Avrupa standartları çerçevesinde, güvenlik eksikliği nedeniyle belge verilemediğini belirten yetkililer, "Bu ürünlerde termostat olduğu için fiş takılı olduğu halde cihaz belirli bir ısı seviyesine gelince sönüyor. Standart, güvenlik açısından sürekli yanmasını istiyor. Aksi halde sönmüş sanılan cihazın yeri değiştirilerek koltuk ya da perdeye yakın bırakılıp evden gidilebilir. Bu da yangına yol açabilir. Dolayısıyla güvenlik riski belge verilmesini engelliyor" dediler.

Bugün

Geri Dön