28 / 03 / 2024

Taşeron çalışanlarının kamuya geçişinde değişiklik yok!

Taşeron çalışanlarının kamuya geçişinde değişiklik yok!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.  Bakan Ağbal, son günlerde bazı basın yayın organlarında, "taşeron çalışanlarının kamuya geçişine" yönelik yapılan yorum ve haberlere Twitter hesabından cevap verdi.


Söz konusu haber ve yorumlarda taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağına yer verildiğine işaret eden Ağbal, "Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar aynı şekilde devam etmekte ve açıklanan takvime uygun bir şekilde yürütülmektedir." ifadelerine yer verdi. 


AA

Bu haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


720 bin taşeron işçiyi umutlandıran kadro sözü, üç ay geçmesine rağmen hayata geçemedi. Hükümet’in farklı açıklamalarıyla taşeron yasası bilmeceye dönüştü. Eski Başbakan Davutoğlu’nun müjdelediği tasarı için yeni Başbakan Yıldırım’ın talimat verdiği konuşuluyor.


Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taşeron işçilere kadro verileceği açıklamasının üzerinden yaklaşık üç ay geçmesine rağmen düzenlemenin ayrıntıları netleşmedi ve bir türlü TBMM’ye getirilmedi. Yılan hikayesine dönen tasarıyla ilgili, yeniden çalışma yapıldığı konuşuluyor. 310 bini belediyelerde 410 bini kamu kurum ve kuruluşlarında olmak üzere toplam 720 bin işçinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamını sağlayacak tasarının Meclis’e ne zaman geleceği merakla bekleniyor.


Davutoğlu, 22 Mart’ta işçilere kadro müjdesi verdikten sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1-2 haftaya kadar düzenlemeyi Meclis’e sevk edeceklerini söylemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da 17 Mayıs’ta yaptığı açıklamada yüzde 99,9’u tamamlanan çalışmanın yeni dönemde paylaşacakları ilk ve en önemli adımlardan biri olacağını ifade etmişti.


BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

65. Hükümetin kurulmasıyla birlikte yeni Başbakan Binali Yıldırım ile umutlu bekleyiş devam etti. Bir süredir gündemde yer almayan taşeron yasası ile ilgili son günlerde yeniden bir hareketlenme oldu. HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan; bir iftar programında Başbakan Binali Yıldırım’ın, konuyla ilgili yeni bir çalışma talimatı verdiğini açıkladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, son günlerde taşeron düzenlemesine ilişkin açıklamalar üzerine sosyal medya hesabından şöyle yazdı: ‘’Basın yayın organlarında yer alan bazı haber ve yorumlarda taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağı şeklinde haberler yer almaktadır. Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar aynı şekilde devam etmekte ve açıklanan takvime uygun bir şekilde yürütülmektedir.’’ Hükümetten gelen farklı açıklamalarla taşeron yasası bilinmezliğini koruyor.  


TARTIŞMA YARATTI

Yüzbinlerce taşeron işçinin umutla beklediği düzenleme 3 ay geçmesine rağmen neden tamamlanıp Meclis’e sevk edilmediği tartışma yarattı. İktidar kulislerinde düzenlemenin en iyi ve işçileri memnun edecek şekilde yapılması için çaba sarfedildiği, gecikmenin bundan kaynaklandığı ifade edilirken, muhalefet, düzenlemenin olası bir baskın seçim ya da referandum öncesinde koz olarak kullanılmak istendiği şeklinde yorumluyor. Düzenleme, 1 Kasım 2015 öncesinde işe giren taşeron işçileri kapsıyor. Tasarının Meclis’e getirilmesinin gecikmesinde bunun da etkili olduğu belirtiliyor. AK Parti milletvekilleri ve teşkilatlarının konuyla ilgili yapılan toplantılarda neden 1 Kasım tarihinin seçildiğini, düzenlemenin 1 Kasım sonrasını da kapsamasını istedikleri ifade ediliyor.


İŞÇİ SENDİKALARINDAN İTİRAZ

Yüzbinlerce taşeron işçisini ilgilendiren yasa ile ilgili düzenlemenin Meclis’e gelmesinin gecikmesinde, işçi sendikalarının itirazlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Asıl ve yardımcı iş ayrımı olarak düzenlenen çalışmaya karşı çıkan pek çok sendika, düzenlemenin ayrım yapılmadan herkesi kapsamasını talep etti. Ayrıca sendikalar, taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsüne değil kadroya alınmasını ve geriye dönük kazanılmış hakların da geçerli olmasını istemişti.


Karar


Bu haber Özgür Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Taşeron işçilerin kadroya alınacağına dair AKP’nin yeniden yaratmaya çalıştığı beklentiye DİSK Genel Başkanı Kani Beko’dan sonra bir tepki de Kamu Taşeron Çalışanları Platformu Başkanı Halil Önük’ten geldi


Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın hükümete yakın medya organlarında yer alan “Bir bakanın bana verdiği bilgiye göre Başbakan ile Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın taşeron işçilerin kamuya alınmasına yönelik, yeni düzenlemeler için talimat verdi” şeklindeki sözleri, AKP’nin yeniden taşeron işçilere yönelik beklenti yaratma girişimi olarak yorumlandı. Daha önce de birçok kez benzer sözler veren AKP hükümeti, işçi haklarını daha da geriye çeken düzenleme ve çalışmalara imza attı.


Taşeron Çalışanları Platformu Başkanı Halil Önük, iktidarın daha önce taşeron işçilere verdiği ve yapmadığı sözleri hatırlatarak, “Belediye işçileri dahil olmak üzere kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro verilmediği sürece, yapılacak düzenlemeleri kabul etmiyoruz” dedi. Önük, “AKP iktidarının oy devşirmek için seçimlerden önce taşeron işçilere verdiği sözleri tutsun” diyerek, söz konusu tartışmadan olumlu bir sonuç çıkacağına inanmadıklarını söyledi.


Öte yandan, özellikle belediye işçilerine hükümetin kadro vermemeye de bölgede çalışan Kürt işçileri gerekçe gösterildiği öğrenildi. Kürt işçilerini, “PKK’li” ilan eden hükümet, talepte bulunanlara, “Bu PKK’lileri devlet memuru mu yapalım” diyerek olumsuz cevap verdiği öğrenildi.


Özgür Gündem

Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesine ilişkin, "Çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında inşallah bittiğinde Sayın Başbakanımız da bizler de açıklama yapacağız." dedi.


Ağbal, Çorum Valiliği önünde Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile protokol üyeleri tarafından karşılandı. Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Ağbal, burada yaptığı konuşmada, çocukluğunu ve gençliğini yaşadığı kente bakan olarak gelmekten onur duyduğunu söyledi. Ağbal, Çorum'un, bölgesinde sanayileşme anlamında kendisini ispat etmiş, kalkınmaya örnek teşkil eden bir kent olduğunu kaydetti.

Bir gazetecinin taşeron işçilerin kamuda istihdamıyla ilgili gelişmeleri sorması üzerine, Bakan Ağbal, hükümet olarak taşeron çalışanlarla ilgili seçim beyannamesinde bir çalışma ve düzenleme yapılacağını açıkladıklarını bildirdi. Ağbal, şöyle konuştu:


"Bakanlık olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bu çalışmaları yürütüyoruz. Şu aşamada, özellikle bu uygulamanın yapılacağı bazı bakanlıklarla ve mahalli idarelerle içeriği ve şekli konusunda teknik detayları çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu çalışma ortaya çıktığı zaman her bakımdan tamam olsun, Hem çalışanlarımız bakımından istedikleri, bekledikleri sonuç elde edilsin hem de kamu hizmetlerinin sunumunda yeni getirdiğimiz istihdam modeli katkı versin. Onun için çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında inşallah bittiğinde Sayın Başbakanımız da bizler de açıklama yapacağız."


Daha sonra Vali Kılıç ile sohbet eden Ağbal, Çorum ile ilgili brifing aldı.


Yeni Şafak 

Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı 


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorm'da yaptığı açıklamada, taşeron çalışanlarla ilgili yapılacak olan çalışmanın devam ettiğini belirterek, "Çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında zaten bittiğinde Başbakanımız ile birlikte açıklama yapacağız" dedi.



Çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Çorum’a gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorum Valiliği önündeVali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri tarafından karşılandı. Bakan Ağbal, Valilik şeref defterini imzaladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun taşeron işçilerle ilgili yapılacak düzenlemeyle ilgili sorusu üzerine Bakan Ağbal, taşeron çalışanlarla ilgili Çalışma Bakanlığı ile birlikte çalışma yürüttüklerini söylereyerek, "Çalışmalarımız devam ediyor. Hükümet olarak taşeron çalışanlarla ilgili seçim beyannamemizde bir çalışma yapacağımız bu konuda bir düzenleme yapacağımız hususu açıktı. 


YAKINDA AÇIKLAMA YAPACAĞIZ


Çalışma Bakanlığı ile birlikte bu çalışmaları yürütüyoruz. Bu uygulamanın yapılacağı bazı bakanlık ve mahalli idarelerle uygulamanın içeriği ve teknik detayları çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu çalışma ortaya çıktığında her bakımdan çalışma tamam olsun. Hem çalışanlar bakımından istedikleri bekledikleri sonuç elde edilsin hem de öbür tarafta da kamu hizmetlerinin sunumunda yeni getireceğimiz istihdam modeli katkı versin. Çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında zaten bittiğinde Başbakanımız ile birlikte açıklama yapacağız" dedi. 


Bakan Ağbal, Çorum'u bugünden daha iyi noktaya taşıyacaklarını da söyleyerek "Çorum Çorumlu tüm hemşerilerimizin gönüllerinin merkezi" dedi.


ÇORUMLU ÇİFTÇİDEN BAKAN AĞBAL'A GÜBRE MESAJI


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorum Valiliği ziyaretinin ardından Cuma namazını kılmak için Ulu Camiye gitti. Namaz sonrasında cami avlusunda vatandaşlarla biraraya geldi. Bu sırada kalabalığın arasından Bakan Ağbal'ın yanına gelen 4 çocuk babası 54 yaşındaki Mustafa Ecevit adlı çiftçi, "Toprağı gübrelemezsem zarar ederim. Karım beni boşar" dedi. Bakan Ağbal ise "Ne boşaması konu nedir" diyerek çiftçinin sorununun tam ne olduğunu sordu. Çiftçi Mustafa Ecevit ise "Bakanım gübre satışı yasaklandı. Bu sene gübreleme yapıp verim alamassam karım beni boşar" dedi. Bunun üzerine Bakan Ağbal "Tarıma Bakanına bir soralım. Birazdan bakanımızı arayıp kendisi ile konuşacağım" diyerek çiftçinin yanından ayrıldı. Bakan Ağbal, daha sonra esnaf ziyaretinde bulundu. Ardından Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'yü makamında ziyaret etti.


Cumhuriyet

Bu haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Maliye Bakanı Naci Ağbal, temaslarda bulunmak üzere gittiği Çorum'da taşeron işçi düzenlemesi hakkında konuştu. Bir gazetecinin taşeron işçilerin kamuda istihdamıyla ilgili gelişmeleri sorması üzerine, Bakan Ağbal, hükümet olarak taşeron çalışanlarla ilgili seçim beyannamesinde bir çalışma ve düzenleme yapılacağını açıkladıklarını bildirdi.


Ağbal, şöyle konuştu:


"Şu aşamada, özellikle bu uygulamanın yapılacağı bazı bakanlıklarla ve mahalli idarelerle içeriği ve şekli konusunda teknik detayları çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu çalışma ortaya çıktığı zaman her bakımdan tamam olsun, Hem çalışanlarımız bakımından istedikleri, bekledikleri sonuç elde edilsin hem de kamu hizmetlerinin sunumunda yeni getirdiğimiz istihdam modeli katkı versin. Onun için çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında inşallah bittiğinde Sayın Başbakanımız da bizler de açıklama yapacağız."


Vahdet 


Bu haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerinin kamuda istihdam edilmesine ilişkin çalışmalarının yakında tamamlanacağını söyledi.


Ağbal, dün Çorum’da gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bakanlık olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bu çalışmaları yürütüyoruz. Şu aşamada, özellikle bu uygulamanın yapılacağı bazı bakanlıklarla ve mahalli idarelerle içeriği ve şekli konusunda teknik detayları çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu çalışma ortaya çıktığı zaman her bakımdan tamam olsun. Hem çalışanlarımız bakımından istedikleri, bekledikleri sonuç elde edilsin, hem de kamu hizmetlerinin sunumunda yeni getirdiğimiz istihdam modeli katkı versin. Onun için çalışmalarımız tamamlanma aşamasına doğru gidiyor. Yakında inşallah bittiğinde Sayın Başbakanımız da bizler de açıklama yapacağız.”


Hak-İş: Yeni düzenleme yapılsın

Ağbal’ın bu açıklamalarına Hak-İş’ten yanıt geldi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Karaman’da yaptığı açıklamada, “Özel sözleşmeli personel; yani memur sendikalarına yönlendiren, toplusözleşme hakkından mahrum eden; kıdem tazminatı, ikramiye hakkını elden alınan bir sistemi asla savunmuyoruz. Bunun olmaması için de bütün çabamızı ortaya koyacağız. Yeni bir düzenleme için yeniden bir hazırlık yapılmasını bekliyoruz” dedi.


Birgün 


Geri Dön