20 / 04 / 2024

Taşerona kadro geliyor!

Taşerona kadro geliyor!

Taşerona kadro geliyor. Hükümetin pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli konular yer de alıyor



Taşeron işçilerinin sorunlarının çözümü için de düğmeye basılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; taşeron işçileri için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçileriyle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor. Kıdem tazminatı konusu taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca rafa kaldırılırken; çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaşıldı. Torba yasa tasarısında taşeron işçileriyle ilgili önemli düzenlemeler bulunduğu belirtiliyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre; taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmı bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçilerinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler söz konusu. 


KAMUDA SORUN VAR 

Kamudaki taşeron işçiliği konusundaki en büyük sorunlardan biri de muvazaa kararları. Taşeron işçisinin mahkemeye gitmesi halinde asıl işveren ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bununla ilgili olarak mahkemelerin vermiş olduğu çok sayıda karar bulunuyor. Bu sorunun çözümü için de taraflar 2 alternatif üzerinde duruyor. Kamuda bu şekilde bulunan işçilerle sulh yoluna gidilmesi düşünülüyor. Eğer burada çözüm olmazsa sayıları yaklaşık 10 bini bulan işçinin kadroya alınması planlanıyor. Yetkililer tarafından kadro konusunun da ciddi bir şekilde ele alındığı belirtiliyor. Kamuda 600 bini aşkın taşeron işçisi çalışıyor. Bu işçilerin bir bölümü taşeronun işini değil, asıl işverenin işini yapıyor. İşçiler ortada bir muvazaa olduğunu iddia ederek dava açıyor. 


PART-TİME ÇALIŞAN KAYDA GİRİYOR

Çalışma Bakanlığı, istihdam bürolarına yönelik çalışmayı tamamladı. Düzenlemeyle firmalar kadrolu eleman çalıştırmak yerine istihdam bürosu aracılığı ile işçi kiralayabilecek. Böylece, binaya kalorifer tamircisi lazım olduğunda istihdam bürosundan talep edilebilecek. Çalışanın maaş, kıdem tazminatı, iş güvenliği, sigorta primi gibi yükümlülüklerini bu bürolar üstlenecek. İşçiler kayıtlı olacak. 


EV İŞİ YAPANA SİGORTA MÜJDESİ

Üzerinde durulan bir diğer düzenleme; evde çalışan temizlikçi, hizmetli gibi işçilere sigorta müjdesini içeriyor. Konuyla ilgili hazırlanan yasal düzenlemeye göre, bu işçiler 10 günün altında kaç gün çalışıyorsa çalışsın eğer 15 günlük prim öderse devlet bunu 30 güne tamamlayacak. 


MEMUR 657'DE REVİZYON İSTİYOR

Memur-Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda sosyal tarafların görüşleri alınarak revizyon yapılmasını istedi. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda günün ihtiyaçlarını karşılamayan başta statü ve ücret olmak üzere bölümlerin elden geçirilmesinin kamuda iş verimini artıracağını ifade eden Tonbul, şöyle konuştu: "Yasanın bazı maddelerinin sahada karşılığı yok. Bunlar iş barışı ve ücret adaletini engelleyici hususlar olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal tarafların görüşleri alınarak 657'de revizyon yapılmalı." 


Takvim


Geri Dön