16 / 04 / 2024

Taşınmaz haczi kaç yılda düşer?

Taşınmaz haczi kaç yılda düşer?

Haciz, borçlunun borcunu ödememesi halinde borçluya uygulanan; alacaklı kimsenin alacağı borcunun tahsilini alma yollarından biri olarak nitelendiriliyor. Peki, kanunen taşınmaz haczi kaç yılda düşer? İşte yanıtı...



Taşınmaz haczi kaç yılda düşer?

Haciz, borçlunun borcunu ödememesi halinde borçluya uygulanan; alacaklı kimsenin alacağı borcunun tahsilini alma yollarından biri olarak nitelendiriliyor. Taşınmaz mallara konulan hacizler bazı durumlarda yasal olarak düşüyor. Peki, taşınmaz haczi kaç yılda düşer? Taşınmaz haczi nasıl düşer?


İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre, kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer. Ayrıca, haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde haciz düşmüş sayılıyor.


- Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,

- Haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.


Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin 

alacaklı haciz konmasını isteyebilir. 


Haciz istemek hakkı ne zaman düşer?

Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde 

taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman hesaba katılmaz. 

 

Alacaklı isterse, haciz talebinin vukuuna dair bir vesika verilir. Bu vesika hiç bir harç ve resme tabi değildir. 

 

Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır. 


Yeniden haciz istemek, alacaklı tarafından vukubulan yenileme talebinin borçluya tebliğine mütevakkıftır. İlama müstenit olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine yeniden harc alınır. Yenileme masraf ve harcları borçluya tahmil edilmez. 


Birinci ve ikinci ihale icra memuru tarafından, ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır. Satışa çıkarılan mal üç defa bağırıldıktan sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. 


Şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir. 


Birinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı miktara ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır. 


İkinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse satış talebi düşer. 



Hangi eşyalara haciz gelmez?
Gayrimenkul haciz talebi!


Geri Dön