25 / 04 / 2024

Taşınmaz ne demektir?

Taşınmaz ne demektir?

Gayrimenkul olarak da bilinen taşınmaz ne demektir, taşınmaz ile ilgili tüm detaylar haberimizde...



Taşınmaz ne demektir?

Taşınmaz ne demektir, tanımı: Özüne bir zarar verilmeksizin bir yerden diğer bir yere taşınması mümkün olmayan, yerinde sabit duran mallardır. Bunlar arsa, arazi, bağımsız bölüm (bina, apartman, iş yeri, konut, villa, fabrika) gibi mülklerdir.


Gayrimenkul olarak da bilinen taşınmaz malların kayıtları kadastro gören yerlerde tapu sicilinde, kadastro görmeyen yerlerde zabıt defterlerinde tutuluyor. Tapusu olmayan gayrimenkullerin devri zilyetlik hükümlerine göre harici senet veya noterde yapılıyor.


Taşınmaz mülkiyeti

Türk Medeni Kanunu'na göre taşınmaz mülkiyetinin konusu arazileri, tapu kütüğünde ayrı sayfada kaydedilen bağımsız ve sürekli hakları ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümleri kapsıyor.


Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması

Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması Türk Medeni Kanunu'na göre tescil ile olabiliyor. Miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal, kamulaştırma halleri ile kanunda öngörülen diğer hallerde, mülkiyet tescilden önce kazanılıyor. Ancak, bu hallerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlı oluyor.


Taşınmaz malikinin sorumluluğu

Bir taşınmaz malikinin mülkiyet hakkını bu hakkın yasal kısıtlamalarına aykırı kullanması sonucunda zarar gören veya zarar tehlikesi ile karşılaşan kimse, durumun eski haline getirilmesini, tehlikenin ve uğradığı zararın giderilmesi için dava açabiliyor.


Taşınmaz lehine irtifak hakkı

Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor. Yapma borçları, irtifaka başlı başına konu olamıyor, ona ancak yan edim olarak bağlanabiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön