19 / 04 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir? Sözleşme geçerliliği için gerekli olanlar nelerdir? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerliliği konusu hakkında merak ettiğiniz soruların cevapları haberimizin devamında yer alıyor..



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları


Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri, henüz tapusu bulunmayan taşınmazların satışı sırasında satıcıyla alıcı arasında noterlerce düzenlenen ve satış vaadi amacıyla yapılıyorlar. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kesin bir satış hükmü taşımadığından tapu sicil müdürlüklerinde değil noterde yapılıyor. Ancak sözleşmenin tapu sicile şerhi mümkün olabiliyor.


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları


- Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri bir ön sözleşme niteliğinde sayılıyor ve bu yüzden alıcıya taşınmaz mülkiyetini doğrudan doğruya sağlamıyor. Yani bu sözleşmeyle taşınmazın satışı sağlanmıyor. Çünkü bu sözleşme tapu müdürlüklerinde yapılmıyor. Noterlerce yapılan bu sözleşme sadece satış taahhüdü sağlıyor.


- Taşınmaz satış sözleşmesinin noter huzurunda düzenlenip imzalanması gerekiyor. Dışarda hazırlanan ve imzası noterce tasdik edilen satış vaadi sözleşmeleri geçersiz sayılıyor. Borçlar Kanunu 213 maddesi ve Noterlik Kanunu hükümleri çerçevesinde; resmi bir merci huzurunda yapılmayan, sadece taraflar arasında yapılan "satış vaadi sözleşmesi" hukuken sonuç doğurmamaktadır. Noter huzurunda yapılmayan bu tür sözleşmelerde, şahit bulundurulması da sözleşmeye geçerlilik kazandırmamaktadır.


- Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliğinin diğer şartı ise taşınmazın belirli veya belirlenebilir olması olarak karşımıza çıkıyor. Yargıtay 14.Hukuk Dairesi 01.03.2004 tarihli kararında bu konuya şu şekilde açıklama getiriyor; “Satış vaadine konu taşınmazların mahkemece yapılacak inceleme sonucu teşhis ve tayini mümkün olmuşsa bu durumda belirli olma özelliğinin var olduğu söylenebilir. Sözleşmelerin yerine getirilmesine olanak verecek biçimde yorumlanması asıl olduğundan, satış vaadi sözleşmesinde de bu sözleşmeye konu taşınmazların genel ve kapsamlı bir biçimde gösterilmesi halinde sözleşme ve dışındaki başka delillerle hangi yer olduğu anlaşılabiliyorsa, sözleşmeye konu taşınmazın belirli ya da belirtilebilir olma unsurunu taşıdığının kabulü gerekir”.



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi örneği!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön